Suve lõpul valmivad kibuvitsamarjad, mida tuntakse eelkõige C-vitamiini allikana. Neil on aga ka palju muid raviomadusi, lisaks võib kasutada nii kibuvitsaõisi kui -juuri.
Marjadel on üldtugevdav, sapi- ja uriinieritust soodustav, verejooksu peatav ning ateroskleroosi- ja põletikuvastane toime. Kibuvitsast valmistatud ravimid soodustavad hapendumis- ja taastumisprotsesse, suurendavad hormoonide teket ning fermentide aktiivsust ja kudede uuenemist, väljutavad organismist kolesterooli ning tugevdavad organismi vastupanuvõimet ebasoodsaile välistegureile.
Ennetavad kõrgvererõhutõbe
Kibuvitsaravimeid tarvitatakse kõrgvererõhu (hüpertoonia) ärahoidmiseks ja raviks, ateroskleroosi, vitamiinivaeguse (hüpovitaminoosi), vaimse ja füüsilise kurnatuse (liigväsimuse), maksa-, neeru-, mao- ja soolehaiguste, verejooksusoodumuse (hemorraagilise diateesi) ning neerupealise vaegtalituse korral, aga ka verejooksu peatamiseks ning raseduse ja rinnaga toitmise ajal.
Tarvitada mõõdukalt
Meeles peab pidama, et kibuvits vähendab vere voolavust ja seetõttu on vastunäidustatud tromboosveenipõletiku (tromboflebiidi), südamesisekestapõletiku (endokardiidi) ja kolmanda staadiumi südamepuudulikkuse puhul.
Pikka aega ja suurtes annustes kibuvitsaravimite tarvitamise korral võib lakata või väheneda kõhunäärmehormooni insuliini teke.
Ravimitoormena kasutatakse vilju ehk kibuvitsamarju ning -juuri. Marju korjatakse enne külmade tulekut, kui need on täisvalminud. Külmunutel ei ole ravitoimet. Nad pannakse õhukese kihina korvi.
Säilivad kaks aastat
Marju võib kuivatada kuivatis, ahjus või praeahjus temperatuuril 90—100 kraadi, vältides nende kõrbemist. Õigesti kuivatatud kibuvitsamarjad on punakaspruuni või kollast värvi. Neid võib suletud purkides säilitada kaks aastat.
Kibuvitsajuured kaevatakse välja sügisel, pestakse külma veega puhtaks, lõigatakse tükkideks ja kuivatatakse katusealuses. Juurtes on rohkesti parkaineid, mistõttu neid tarvitatakse kootava vahendina põiepõletiku, neerukivide ja reumatismi raviks.
Kogutakse ka kibuvitsaõisi, neid kuivatatakse harilikul viisil. Õielehetõmmis on hea naha toonuse tõstja ja värskendaja.
KIBUVITSATEE
Marjatõmmise tegemiseks tuleb võtta kaks supilusikatäit kuivi peenestatud marju ühe klaasi keeva vee kohta ja lasta termoses 3—5 tundi tõmmata.
Juua kolmandik kuni pool klaasitäit kaks-kolm korda päevas enne sööki. Ravi kestab üks nädal kuni kaks kuud. Pikaaegse ravi ajal peab sissevõetavat annust järk-järgult vähendama.
Allikas: ajaleht Sakala 27.07.2007