Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Värske kliimaministri fookus on tulemuslikul looduskaitsel ja rohereformil (2024-07-24 05:39:40)


Yoko Alender

 

23. juulist alustab kliimaministrina tööd Yoko Alender. Alenderi eesmärk on suurendada kindlustunnet, et ka järeltulevatel põlvkondadel on Eestis hea elada ja Eesti on uuele puhtale ettevõtlusele atraktiivne.

 

Kliimaministri vastutusvaldkondadeks saavad olema kliima ja rohereform, elurikkus ja keskkonnakaitse ning energeetika ja maavarad. Ministri sõnul on kõik need valdkonnad Eesti elanike kindlustunde ja hea elukvaliteedi jaoks olulised.

 

Esimeseks Yoko Alenderi prioriteediks on ühiskondliku arutelu käivitamine kliimakindla majanduse seaduseelnõu üle. „Kolleegid kliimaministeeriumis on juba teinud ära suure töö seaduseelnõu ettevalmistamisel, minu esimeseks sihiks on eelnõu valmis saada ning jõuda seejärel laiemate kokkulepete ja otsusteni. Seadus annab ettevõtetele investeerimiskindluse ja tagab kliimaeesmärkide täitmise, peagi algav kooskõlastusring annab olulise sisendi arutelusse, kuidas suurendada Eesti atraktiivsust uutele investeeringutele puhastesse tehnoloogiatesse,“ ütles Alender.

 

Energeetika valdkonnas on ministri fookuses taastuvenergia tootmisvõimekuse suurendamine ja varustuskindluse tagamine. „Taastuvalt toodetud ja taskukohase elektrienergia tagamine on eelduseks meie konkurentsivõime parandamisel. Energia on sisendiks kõikidele teistele valdkondadele ja oluline igas Eesti kodus,“ sõnas Alender.

 

Ministrile oluliseks teemaks on ka selguse saavutamine looduskaitse ja majanduseesmärkide vahel, et loodusväärtused oleksid kaitstud ja ettevõtjatel oleks selgus, mil moel ja määras on loodusressursside kasutus võimalik. „Mulle on oluline, et looduskaitse oleks tulemuslik. Eesti pälvis hiljuti esikoha keskkonnategevuse tulemuslikkuse indeksis, mis hindas kõrgelt meie pingutusi taastuvenergia arendamises, kuid mitmes valdkonnas saaksime paremini. Keskkonnalubade ja mõju hindamisel saame kindlasti tõsta nii kvaliteeti kui ka tempot. Seadusandluse ja rohereformi teekaartidega tahame ettevõtjatele luua investeerimiskindluse,“ selgitas minister prioriteete.

 

Rohereformi teekaardid on sektoripõhised tegevuskavad, mis kirjeldavad, kuidas sektoris roheüleminek toimub, millised on selleks vajalikud tegevused, vastutajad ja rahastusallikad.

 

„Eesti elukeskkond on maailma parimate hulgas, hoiame seda ja vastutame selle eest ühiselt. Majandus ja kogu inimkultuur põhineb loodusressursside kasutamisel. Meie ülesanne on luua tingimused ressursi kestlikuks kasutamiseks nii, et säästlikud valikud on mugavad ja taskukohased,“  sõnas vastne kliimaminister.

 

Yoko Alender on 2010. aastal omandanud arhitektuurimagistri kraadi Eesti Kunstiakadeemias ning alates 2022. aastast jätkab samas õpinguid arhitektuuri ja linnaplaneerimise doktoriõppes. Ta on töötanud nii era- kui ka avalikus sektoris arhitektina ja koolitajana, Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti muinsuskaitse ja miljööalade osakonna peaspetsialistina ning Kultuuriministeeriumi arhitektuuri ja disaininõunikuna. Poliitikas on Yoko Alender aastast 2013, mil ta osutus valituks Tallinna Linnavolikogusse Isamaa ja Res Publica Liidus. Alates 2014. aastast on ta Reformierakonna liige ja kuulunud Riigikogu XIII, XIV ja XV koosseisu. Aastatel 2019-2021 oli Yoko Alender Keskkonnakomisjoni aseesimees ja 2021-2023 komisjoni esimees. Samuti on ta kuulunud Riigi Kinnisvara ja Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogudesse.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.