Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kliimaministeerium tegi esimese sammu turbakaevandamise heite vähendamiseks (2024-07-24 05:33:25)

 

Kliimaministeerium on uuendanud turbakaevandamiseks potentsiaalselt sobivate alade nimekirja, eemaldades sealt 229 ala ehk 117 934 hektarit soid. Uuendatud nimekirjas on nüüd 83 turbaala või maardlat kogupindalaga 24 494 hektarit, kus on võimalik turvast kaevandada või esitada taotlus kaevandamiseks.

 

„Turbaalade nimekirja uuendamine oli vajalik, kuna määruse eelmise versiooni koostamise ajast oleme saanud palju uut teaduslikku teavet, muutunud on Eesti ja rahvusvahelised kliima- ja keskkonnaeesmärgid ning kohustused. Varasema nimekirja koostamisel ei arvestatud veel vajadust vähendada turbasektori kasvuhoonegaaside heitkoguseid,“ ütles Kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Jaanus Uiga. „Peame astuma konkreetseid samme, et kaitsta loodust ja inimeste elukeskkonda ning taastada kahjustatud ökosüsteeme.“

 

Määruse muudatus ei mõjuta turba kaevandamist praegu kehtivate kaevanduslubadega aladel. Samuti menetletakse lõpuni need loataotlused, mis olid esitatud uue nimekirja kehtestamise seisuga. Pikemas perspektiivis piirab määruse muudatus turbakaevandamise laienemist uutele aladele. 

 

Määruse muudatuse koostamisel saatis Kliimaministeerium eelnõu avalikule konsultatsioonile teistele ministeeriumidele, valdkonna turuosalistele, liitudele ja ühingutele. „Saime sisukaid ettepanekuid, arutasime põhjalikult need läbi ja võtsime võimalusel arvesse,“ lisas Uiga. „Turvas on väärtuslik ressurss ja ka oluline ekspordiartikkel, aga kuna turbakaevandamine on väga suure keskkonna- ja kliimamõjuga, peame võimalikku kasu ja kahju hoolega vaagima. Järgnevatel aastatel töötame koos sektoriga välja pikema plaani edasisteks sammudeks.“

 

Varasemas, alates 2016. aastast kehtinud nimekirjas oli ca 140 000 hektarit kaevandamiseks sobivaks tunnistatud turbaalasid.

 

Uuendatud määrusega saab tutvuda Riigi Teatajas.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.