Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigimetsa kuusikute üraskiraie maht on sel aastal väiksem kui varasematel aastatel (2024-07-22 15:13:26)

 

Kliimaminister Kristen Michal kinnitas Riigimetsa Majandamise Keskuse ettepanekul määruse muudatuse, mis võimaldab teha sel aastal riigimetsas üraskiraiet 850 hektari ulatuses. Seda on 40% vähem kui 2023. aastal (1400 hektarit) ja 35% vähem kui 2022. aastal (1300 hektarit). Üraskikahjustuste maht on eraldi kinnitatud igal aastal. Sel aastal toimuva erakorralise raie tõttu väheneb edaspidi raiutavate kuusikute pindala.

Üraskikahjustuste vähendamise eesmärgil tehtavad raied aitavad hoida metsade tervist ja sama tuua metsast õigeaegselt välja puidutööstusele vajalikku materjali. Liiga hilised raied üraskiriskiga metsades tähendab, et kuivanud puudest saab vaid vähemväärtuslikku küttpuitu. Erakorralise lisamahu 850 ha tagavara on hinnanguliselt 225 000 m3, millest kuusemetsamaterjal moodustab rohkem kui 70%.

 

„Jättes üraskiraied praegu tegemata, aitame sellega ainult üraski levikule kaasa. Õigeaegne raiumine aitab kahjuri arvukust vähendada. Senised otsused on ennast õigustanud, üraskikahjustuste trend on langev“ tõdes metsaosakonna peaspetsialist Arvi Toss, lisades, et kannaksime ka riigina kahju, kui jätame kahjustunud puud metsa kuivama, kuna neist saab hiljem vaid väheväärtuslikku küttepuitu. Võrdlusena võib tuua RMK kuusepalgi ja küttepuidu keskmise hinna selle aasta mais - vastavalt 86 eur/m3 ja 42 eur/m3 käibemaksuta.

 

Uuendusraiete optimaalse pindala riigimetsa majandajatele aastateks 2024–2028 on kooskõlastanud Keskkonnaagentuur.  Keskkonnaagentuuri metsaosakonna juhtivspetsialist Enn Pärt on juba varasemalt kinnitanud, et üraskirüüste tähendab eriolukorda nagu näiteks on ka tormikahjude likvideerimine, kus tavareegleid arvestuslangi määramise metoodikale rakendada ei saa.  „Kuusikuid võib sellises olukorras raiuda oluliselt suuremal pindalal kui seda on tavapärane arvestuslank. Seda tingimusel, et küpseid, kuid heas tervislikus seisundis kuusikud, peaks jätma osalt raiumata,“ selgitas Pärt.

 

Määruse Riigimetsa majandajatele aastateks 2024–2028 riigimetsas uuendusraie optimaalse pindala määramine“ muudatusega suurendatakse Riigimetsa Majandamise Keskuse 2024. aasta kuuse uuendusraiete mahtu 850 ha võrra. Käesoleval aastal suureneva erakorralise raie tõttu väheneb edaspidi raiutavate kuusikute pindala. Aastateks 2025-2029 optimaalse uuendusraiete pindala arvutamise aluseks olev arvestuslank väheneb tänavu tegelikult raiutud puistute arvelt.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 22. juuli 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.