Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eksperdid pakuvad lahendusi Eesti tänavate turvalisuse ja kvaliteedi parandamiseks  (2024-07-22 14:43:29)

 

Kliimaministeeriumi algatusel alustab tööd ekspertide rühm, kelle ülesandeks on koostada tänapäevased tänavaruumi põhimõtted. Valmiva tänavaruumi giidiga pakutakse Eestisse sobivaid näidislahendusi ja juhiseid, kuidas planeerida, projekteerida, ehitada ja hooldada tänavaid nii, et need oleksid ohutud, ligipääsetavad ja kliimakindlad. Giidi põhjal uuendatakse ka tänavaruumi standardit. 

 

„Eesti linnatänavate standardit uuendati viimati 2016. aastal. Vahepeal on süvenenud keskkonnaprobleemid, kasutusele võetud uued sõidukiliigid ja kasvanud inimeste soov elada paremas elukeskkonnas. Suurenenud on õhusaaste, müra ja terviseriskid. Tänavate uuendamine parimate ekspertteadmise põhjal aitab parandada Eesti inimeste elukvaliteeti,“ sõnas  Kliimaministeeriumi elukeskkonna ja ringmajanduse asekantsler Ivo Jaanisoo

 

Tänavaruumi giid saab praktiliseks töövahendiks ruumiotsuste tegijatele – avaliku sektori töötajatele, planeerijatele ja projekteerijatele. “See on nagu näidislahenduste kataloog – avad ja vaatad, mis sinu piirkonna vajadustega kõige paremini sobib,” tutvustas Jaanisoo ning lisas, et giid peab jääma kergesti kasutatavaks tööriistaks lisaks ekspertidele ka kõigile inimestele, kes soovivad tänavaruumi teemadel kaasa rääkida.  

 

Tänavate kaasajastamisel pannakse senisest enam rõhku vähemkaitstud liiklejatele ja keskkonnahoidlike liikumisviiside soodustamisele. Tähelepanu pööratakse kõigile tänavaelementidele, sh sõidu-, jalgratta- ja kõnniteedele, haljastusele, parkimisaladele ja muudele majadevahelistele ruumidele. 

 

Giidi koostamise töörühma kuuluvad erinevad eksperdid, sh arhitektid, linnaplaneerijad, teedeinsenerid ja õigusnõustajad. Lisaks inimgeograaf, säästva liikuvuse ekspert, IT-arendaja, ökoloog, keskkonnapsühholoog, disainer ja kommunikatsiooniekspert. 

 

„Moodustatud töörühma mitmekülgsus ja rahvusvaheliselt tugev kompetents tagab, et juhendi koostamisel mõeldakse läbi kõik vajalikud aspektid alates tänavate planeerimisest kuni halduseni. Samuti on töörühma tugevuseks strateegilise kommunikatsiooni ja muutuste juhtimise kogemused, mis aitab muutusi edukalt ellu viia,“ sõnas  Jaanisoo. 

 

Giid valmib etappide kaupa ning sellele tuginedes alustatakse paralleelselt ka tänavaruumi standardi uuendamisega. Terviklikult avaldatakse giid 2025. aasta suvel kergesti kasutatava ja illustreeritud veebilehena. Uus tänavaruumi standard valmib 2025. aasta lõpuks.  

 

Tänavaruumi giidi  koostamist juhivad endine Rakvere linnaarhitekt ja Eesti Arhitektuurikeskuse juhataja Raul Järg ning kommunikatsiooniekspert Lauri Linnamäe Ruumijuhtimine OÜ-st, keda ühendab eelmisel kümnendil läbi viidud ja suhtekorralduskonkurssidel Eestis ja rahvusvaheliselt auhinnatud Tallinna Peatänava projekti läbiviimine. Lisaks kuuluvad töörühma: arhitektid ja linnaplaneerijad Jaak-Adam Loover ja Toomas Paaver, inimgeograaf ja Tartu Ülikooli professor Kadri Leetmaa, maastikuarhitekt Karin Bachmann, säästva liikuvuse ekspert Merlin Rehema, urbanist ja IT-arendaja Anni Müüripeal, teedeinsener Roland Mäe, teedeinsener ja liiklusohutuse audiitor Raul Vibo, ökoloog Tuul Sepp, keskkonnapsühholoogid Grete Arro ja Silver Sternfeldt, keskkonnatehnoloog Margit Kõiv-Vainik, vandeadvokaat Angela Kase ja disainer Daniel Kotsjuba

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 22. juuli 2024  pressiteade 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.