Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Auto heitgaasidest saab geenmuundatud vetikate abil biokütust toota (2007-07-26 06:41:11)

 

Kolm britti - keemik Derek Palmer ning insenerid Ian Houston ja John Jones - on välja töötanud heitgaaside väljalasketoru asemel kasutatava seadeldise, mis seob heitgaasidest peamisi kasvuhoonegaase süsinikdioksiidi ja lämmastikuoksiide ning eraldab keskkonda peamiselt veeauru.

Greenboxi nimelist seadeldist saab kasutada nii sõidu- kui veoautodel, bussidel ning tulevikus ka tööstuses, sh elektrijaamades. Seotud gaase saab geenmuundatud vetikate abil kasutada biokütuste tootmiseks.

Kahe aasta jooksul on Greenbox läbinud enam kui 130 testi erinevates testimiskeskustes, näidates heitgaaside sidumist keskmiselt 85-95% ulatuses.

Kuigi esialgu on Greenbox küll baaritooli suurune, on selle mõõtmeid autorite sõnul võimalik vähendada niipalju, et kasutada seda väljaheitetoru asemel. Greenbox suudab siduda paagitäie kütuse põlemisel tekkivaid kasvuhoonegaase, pärast seda tuleb seadeldise sisu tühjendada bioreaktorites, kus geenmuundatud vetikad toodavad talletatud gaasidest biokütust, mis on peaaegu identne tavalise diislikütusega. Tühjendatud Greenbox on jälle kasutatav.

Greenboxi autorite sõnul suudaks Suurbritannia 30 miljoni auto heitgaasid siduda ja biokütuseks muundada umbes 1000 aakri (400 hektari) suurune vetikakasvatus.

Allikas: CheckBiotech.Org/Eesti Geenikeskus


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.