Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Retk Olev Abneriga Leedu botaanikaaedadesse ning Leedu losse ja lilleaedu vaatama (2024-07-01 05:14:01)

 

Retk Olev Abneriga Leedu botaanikaaedadesse ning Leedu losse ja lilleaedu vaatama

Reede, 19.juuli 2024 - pühapäev, 21.juuli 2024


Sõidame kolmepäevasele retkele Leetu. Esimesel päeval külastame Pakruojise mõisa ja lillefestivali. Pakruojise mõis — üks suuremaid ja kaunimaid Baltikumis.Kruoja jõe ääres paiknev park on üle 15 ha suur, mõisas säilinud 34 hoonet.  See on tõeline loss suure pargiga, kus asuvad trahter, tall, kostüümiladu, erinevad töökojad,õllepruulikoda, piinakamber, hotell, kohvikud, poekesed ja palju muud põnevat. Pakruojise mõisas toimub
lillefestival, mis on inspiratsiooni saanud W. Shakespeare’inäidendist “Suveöö unenägu”. Siin on tuhandeid värvilisi suvelilli, seadeid ja vaipu, aga ka muljet avaldavaid skulptuure, mille kõrgus on kuni 6 meetrit. Lillefestivali ajaks istutatakse u 2 miljonit suvelille.

Mõisas sööme ka lõunat.

Peale Pakurojise mõisas veedetud aega külastame  Šiauliai Botaanikaaeda. Seal saame vaadata  päevaliiliate kollektsiooni.

Ööbime Leedu ühes ilusamas linnas Kaunases. Kaunas asub Nemunase ja Nerise jõgede kohtumispaigas. Kaunas on Leedu suuruselt teine linn.  See oli kunagise Vene Impeeriumi (1842–1915) Kovno kubermangu pealinn ja kahe maailmasõja vahelisel perioodil Leedu pealinn (1919–1940).


Laupäeval peale hommikusööki külastame Kaunase Vytautas Suure botaanikaaeda. Pindala on 62,5 hektarit, üle 18 000 taimeliigi ja -sordi. Peale Botaanikaaia külastust teeme jalutuskäigu vanalinnas, sööme lõunat  Leedu rahvuslikus restoranis. Pealelõunal külastame Kuradimuuseumi, Napoleoni mäge ja Pažaislise kloostrit.

Päeva teises pooles jalutame, supleme, naudime kohalikke toite.

Kaunase suurim park on Panemunėse männik. Seal on rohkesti jalgrattateid ja teeradu ning Nemunase kallastel on supelrannad. Lampėdise karjäär (125 ha) oli vanasti kruusakarjäär. Selle kaldad on nüüd Kaunase rahvale mõnus ajaveetmis- ja supluskoht. Metsa matkarada teeb põike läbi Kulautuva kuurortlinna. Kergliiklustee viib piki Nemunase kallast kuni Vilkijani ning matkajale avanevad kaunid vaated jõele. Teel Vilkijasse toob vaheldust mitmekesine maastik, mida iseloomustavad väikeasulad, linnamäed ja metsatukad.

 Lisaks külastame Raudondvarise mõisa.
.Kaunase loodeosas Nevežyse jõe ääres renessanssmõis 16. sajandi teisestb poolest, peahoone ehitatud pärast  põlengut 1831. a. uus, park 3.8 ha. Kuulus pikemalt krahvide von Tyszkiewiczite suguvõsale. Praegu turismiinfo keskuse käes.

Lisaks võimalus külastada Kaunase Põllumajandusakadeemia arboreetumi (1991). Pindala 15,77 hektari. Üle 900 liigi ja taksoni. 6 geograafilist osakonda: Kesk-Euroopa,
Põhja-Ameerika, Ida-Aasia ja Jaapan, Kaukaasia, Siber, Leedu; süstemaatiline kollektsioon ja floristikakollektsioon. .

Ööbime samas hotellis.

Peale hommikusööki hotellis alustame tagasiteed kodu poole ,kuid enne sõidame Panevėžysesse piisoneid vaatama. Kohalik töötaja räägib meile nendest suurtest ja uhketest loomadest. Piisonite juurest sõidame veel Rundale lossi. Vaatame lossi ja lossiaeda. Imetleme kaunist roosiaeda.  Rundale loss koos pargi ja roosiaedadega on suurejoonelisemaid vaatamisväärsusi Lätis.

Rundāle lossi ansambel on silmapaistvaim barokk- ja rokokoostiilis arhitektuurimälestis Lätis ning pakub vaatamiseks 43 restaureeritud ruumi, kaht paraadsaali ja avarat barokkstiilis aeda.

Rundāle lossi ansambel ehitati aastail 1736–1740 Kurzeme hertsogi Ernst Johann Bühroni, Vene keisrinna Anna Joanovna soosiku suveresidentsina. Loss ehitati kuulsa Vene õukonnaarhitekti Francesco Bartolomeo Rastrelli projekti järgi. Roosiaed on ornamentaalse parteri kummalgi küljel 1 ha suurusel pinnal. Algselt ajaloolistele roosisortidele mõeldud aed muutus teostuse käigus roosimuuseumiks, kus näidatakse tänaste roosiaretajate saavutusi.



Retke juhib Olev Abner Tallinna Botaanikaaiast koos temaga botaanikaaedade töötajad Kaunasest ja Šiauliaist. Lillekasvatusest räägib meile Mädapea mõisa perenaine Marika Vartla

Liituda saab ka Pärnust.


Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest reedel kell 6.15 ja tagasi Tallinnas pühapäeval kell 23.00.

Sõidu hind 320 eurot. Hinnas hotell koos hommikusöökidega, lõuna Pakruojise mõisas, lillefestivali pilet, botaanikaaedade ja muuseumide piletid.
Lisatasu eest Rundale lossi külastus.


Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

 

Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.