Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Projekt kodumaise porgandi heaks (2007-07-24 08:06:22)

 

Eesti Põllumajandus–Kaubanduskoda (EPKK) valis tänavuse aasta tootearendusprojekti teemaks porgandi. Projekt viiakse läbi koostöös Eesti Aiandusliiduga.

 

Projekti raames kutsub EPKK tootjaid, kes tegelevad porgandikasvatuse, turustamise või töötlemisega, teatama endast EPKK-sse. Kavas on koostada porgandiga tegelejatest ühtne andmebaas, mis tulevikus oleks sel alal tegutsejatele abiks oma kauba tutvustamisel ja turustamisel. Sügisel valmib kogutud andmetest tavatarbijaile mõeldud trükis, mille eesmärgiks on anda Eesti elanikele teavet kodumaiste porgandikasvatajate ja töötlejate ning toodete kohta. Projektiga soovitakse edendada ka eestimaise köögivilja, tänavu ennekõike porgandi, konkurentsivõimet.

 

Porgand on meie toidulauda rikastanud juba aastasadu. Porgand oli, on ja jääb oluliseks kodumaiseks köögiviljaks, seda kasutatakse nii iseseisva toiduna kui põhikomponendina paljudes toitudes, küpsetistes ja magustoitudes. Porgand soodustab laste kasvu ja arengut. Porgandis sisalduv A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist. Porgand suurendab ka vastupanuvõimet nakkus- ja külmetushaigustele. Porgandimahl vabastab organismi toksiinidest ja jääkainetest, aidates ka kaalu alandada. Pidev porgandi söömine mõjub soodsalt närvisüsteemile, aidates hoiduda stressist. Porgand sobib universaalse toiduainena nii soolaseks kui magustoiduks.

 

2006. aastal Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt läbiviidud uuring näitas, et kohalikelt aiandustootjatelt soovitakse osta nende tooteid just naturaalsuse, värskuse ja hea maitse tõttu. Eestimaalased tunnevad huvi talude ja teiste väiketootjate tegevuse ja toodete vastu, kuid seni on teave nende kohta olnud ebapiisav. 

 

Koostatava ühtse andmebaasiga luuakse toitlustusettevõtjatele, koolisööklatele ja eraisikutele suurepärane võimalus tutvuda kohalike porgandikasvatajate toodanguga ja see võimaldab neil osta kohalikke tooteid kas otse tootjalt või kauplustest. Porgandikasvatajate, -töötlejate ja -müüjate nimekiri paigutatakse ka internetilehtedele www.eestitoit.ee, www.pikk.ee, www.epkk.ee, www.aiandus.ee.

 

Projekti edukaks käivitamiseks palub EPKK porgandikasvatajatel ja -töötlejatel saata EPKK-sse vabas vormis järgmised andmed: isiku ja talu nimi, aadress, telefoninumber, kodulehe aadress, e-posti-aadress, tegutsemiskoht, tooted ning muu informatsioon, mida soovitakse enda kohta teada anda ning mis võiks olla ostjale huvipakkuv (toidukvaliteedi märgid jmt).

 

Andmeid oodatakse hiljemalt 30. juuliks 2007 aadressile: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, J. Vilmsi 53g, 10147 Tallinn või e-posti aadressile:piret@epkk.ee või faksile 6009 350.


Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.