Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rahvusvaheline konverents asetab Tartu ja Lõuna-Eesti maastikud uude fookusesse (2024-06-28 07:03:49)


LENOTRE konverentsi õppekäik

 

Täna, 28. juunil algusega kell 11 toimub Eesti Maaülikoolis rahvusvahelise maastikufoorumi lõpuüritus, mis Tartu 2024 kultuuriprogrammi ühe sündmusena keskendub Tartu ja Lõuna-Eesti maastikele.

 

Iga-aastane ja juba 13. korda toimuv LE:NOTRE maastikufoorum algas Eesti Maaülikooli maastikuarhitektuuri õppetoolis juba 25. juunil. Selle nädala jooksul on enam kui 70 maastikuarhitektuuri ja maastikuga seotud teiste erialade õppejõudu, teadlast, üliõpilast ja praktikut Eestist, Euroopast ja kaugemaltki arutlenud maastikuga seotud küsimuste üle ja külastanud erinevaid maastikuid. Tartu ja Lõuna-Eesti valiti foorumi toimumispaigaks tänu sellele, et see piirkond on Euroopa kultuuripealinna toimumiskohaks.

 

Foorumi eestipoolne korraldaja, Eesti Maaülikooli maastikuarhitektuuri õppetooli juhataja professor Simon Bell ütles, et selleaastase foorumi põhiteemana käsitletakse maastikku kui biomajanduse mahutit või reservuaari (“Landscape as the container of the Bioeconomy”), tähenduses, et meie bioressurssid pärinevad maastikelt. „Biomajanduse teema haakub Eesti riiklike eesmärkide ja konkreetsete tegevustega ning Eesti Maaülikooli fookusega,“ ütles Bell ja lisas, et selle raames käsitleti kuut teemat – veemaastikud, metsamaastikud, kiumaastikud (taimsete ja loomsete kiudude tootmisega seotud maastikud), toidumaastikud, puhke- ja loodusturism ning Tartu kui aktiivse transpordi linn. „Samuti on olnud foorumi kaks läbivat teemat maastiku ja demokraatia seosed ning maastiku ja majanduse seosed,“ lisas Simon Bell.

 

Foorumi lõppüritusel reedel, 28. juunil kõlavad maaülikooli aulas ettekanded ja esitatakse n-ö lõpparuanney, mis võtab kokku nädala jooksul esile kerkinud põhiteemad ja -sõnumid. Ettekannetele järgneb ümarlaua-arutelu ministeeriumite, omavalitsuste ja erialaorganisatsioonide esindajatega, et mõtiskleda konverentsi põhijärelduste üle ja arutleda, milline on nende mõju piirkonnale. „Ühe peamise teemana näeme ümarlaua-arutelus ka küsimust sellest, milline on maastiku roll biomajanduse toetamisel,“ ütles professor Bell.

 

Simon Bell ütles, et see foorum on suurepärane võimalus saada vaatenurki väljastpoolt Eestit pärit õppejõududelt, praktikutelt ja üliõpilastelt. „Paljudele on see esimene visiit siia piirkonda, nad näevad maastikku värske pilguga. Nende tähelepanekud, küsimused ja maastikega seotud probleemide märkamised pakuvad meile uut ja huvitavat mõtteainet,“ sõnas Bell.

 

LE:NOTRE Instituudi direktor Jeroen de Vries ütles nädalale tagasi vaadates, et koostöös kolleegidega Eesti Maaülikoolist ja kohapealsete külastuste käigus on konverentsi külastajad saanud ülevaate Eesti maastikust, millel on nii palju loodusvarasid ja mis võib pakkuda nii palju kasu, kui seda õigesti hallata. „Kõik biomajanduse ressursid pärinevad lõpuks maastikust ja selle eest hoolitsemine on säästva arengu võti. Maastikke peab ka haldama ja hooldama, et ennetada konfliktide tekkimist. Kaasates inimesi kõikidel tasanditel pakuvad hästi hoitud maastikud tulevikus palju ainelisi  ja mittemateriaalseid väärtusi,“ sõnas Jeroen de Vries.

 

LE:NOTRE foorumi lõpuüritus toimub reedel, 28. juunil 2024 algusega kell 11.00 Eesti Maaülikooli aulas (Kreutzwaldi 1a, Tartu).

 

LE:NOTRE Instituudi eesmärgid ja eesmärgid leiab instituudi kodulehelt: https://ln-institute.org/about. Foorumist saab lähemalt lugeda: https://forum.ln-institute.org/

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 28. juuni 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.