Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EEA analüüsis, kuidas Euroopa peaks reageerima globaalsetele väljakutsetele (2024-06-28 06:59:55)

 

EEA (European Environment Agency) analüüsis, kuidas Euroopa peaks reageerima globaalsetele väljakutsetele, samas tegeledes pikaajaliste jätkusuutlikkuse eesmärkidega

Globaalsed vapustused ja kriisid on proovile pannud Euroopa rohelise kokkuleppe ja selle ambitsiooni ehitada üles kliimaneutraalne ja jätkusuutlik majandus. EEA on avaldanud kaks aruannet, mis vaatavad, kuidas Euroopa saab reageerida ühiskondlikele väljakutsetele, liikudes samal ajal pikaajaliste jätkusuutlikkuse eesmärkide suunas. 

Kliimamuutustes, elurikkuse vähenemises ja reostuses väljenduv kolmekordne kriis on vaid üks paljudest omavahel seotud ja vastastikku süvenevatest sotsiaal-majanduslikest kriisidest, mis praegu esitavad väljakutseid nii Euroopale kui maailmale. Äkilised ja keerulised ning omavahel seotud kriisid võivad viia riikides otsusteni, mis keskenduvad üksnes lühiajalisele probleemi lahendamisele.

EEA ülevaade viitab lähenemisviisile, mis seob pikaajalised eesmärgid lühiajaliste vajadustega, vaadates keerulisi aegu muutuse võimalusena. Selline lähenemine on samal ajal nii vastupidav kui ka jätkusuutlik. Sellistel vastupanuvõimet arendavatel lähenemistel peaks olema keskne roll ELi jätkusuutlikkuse poliitikates. EEA aruanne „Muutusi tagav vastupidavus: võti Euroopa jätkusuutlikkusele üleminekute juhtimiseks multikriisi ajal” uuribki uue kontseptsiooni erinevaid aspekte ning kasulikkust kriiside ennetamisel ja neile reageerimisel, kiirendades samal ajal positiivseid muutusi peamistes valdkondades, nagu energia, ringmajandus ja õiglane üleminek.

Peamine küsimus on, kas ELi üleminekud jätkusuutlikkusele jäävad kestma, hoolimata sõjalistest konfliktidest või teistest kriiside mõjudest. Seetõttu käsitletakse vastupidavust selles aruandes kui võimet jääda paindlikuks vaatamata erinevatele väljakutsetele ja häiretele, kohaneda ja innovaatiliselt reageerida muutustele, edendada pikaajalist jätkusuutlikkust, säilitades samas keskkonna-, majandus- ja sotsiaalse tasakaalu ning luua soovitud tulemusi (näiteks kliimaneutraalsus).

EEA aruanne „Juhtimine  keerukuses — jätkusuutlikkuse juhtimine väga ebakindlates ja keerulistes tingimustes” toob välja, kuidas paljud omavahel seotud kriisid seavad kahtluse alla traditsioonilised probleemide lahendamise ja otsuste tegemise mudelid. Aruandes märgitakse, et edasiminek jätkusuutlikkuse eesmärkide suunas on endiselt vähene ning isegi nende väljakutsete täielik mõistmine on keeruline ebakindlate ja konkureerivate lahenduste tõttu. Jätkusuutlikkusele ülemineku juhtimine nõuab mõtteviisi, mis arvestab nende keerukustega.

Keskkonnaagentuuri direktori Taimar Ala sõnul tõdevad aruanded, et kuigi kiire reageerimine lühiajaliste lahendustega on tekkivate kriiside kontekstis sageli vajalik, tagab teemade põhjalik läbiarutamine erinevate huvigrippide osalusel ka (sotsiaalselt ja majanduslikult) jätkusuutlikuma ja võibolla innovaatilisema lahenduse. Samuti nõustub Ala aruande soovitusega eelistada keerukatele väljakutsetele realistlikke lähenemisviise täiuslike või win-win tüüpi lahenduste otsimise asemel, toetades teadmistebaasi laiendamist ja kõigi osapoolte kaasamist praktiliste lahenduste leidmiseks. Samuti rõhutatakse aruandes veel kompromisside ja lõivusuhete vältimatust jätkusuutlikkuse juhtimises ning soovitatakse pidada laiapõhjalist arutelu väärtuste ja eesmärkide üle, mis juhivad jätkusuutlikkusele üleminekut.

Eestis on EEA kontaktasutuseks Keskkonnaagentuur.

 

Allikas: Keskkonnaagentuuri 28. juuni 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.