Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maasikakasvataja muretseb… (2007-07-24 08:02:56)

 

Aiandus.ee foorumis on sõna võtnud mitmed maasikakasvatajad, kes on mures ebaharilike maasikaviljade pärast. Järgnevalt EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskuse vanemteaduri Asta Libeki kommentaar selle nähtuse kohta.

”Tundub, et tänavu on maasikatega üldse palju probleeme. Kui taimed olid kevadel üles kerkinud, mida juhtub sageli sügisel istutatud taimedega, siis nad hävisid, kui õigel ajal tagasi mulda ei surutud.

Kindlasti kahjustas varakevadine külm õienuppusid, varajastel sortidel olid esimeste avanenud õite emakad mustad. Ka oli väga tugev õielõikaja kahjustus, sellest kuivanud õied. Õielõikaja kahjustas just viimaste õite nuppusid.

Kassinäolisi vilju oli tänavu palju, esialgu oli see öökülma kahjustuse tagajärg, lõpuviljadel rohulutika kahjustus. Sooja kevade tõttu oli palju lehemardika kahjustust, lehed auklikud. Maasikalesta kahjustust oli tänavu suhteliselt vähe.

Meie kollektsioonistandikus oli 2006. lesta kahjustus üsna tugev, tänavu on puhmad üllatavalt ilusad ja terve lehestikuga. Arvan ühe põhjusena maasikataimede toitumist, ilmselt ei jõua lehe kaudu väetamine taimede vajadusi rahuldada. Oleme kahel aastal pannud kevadel käsitsi kile alla kompleksväetist, eelmine suvi oli kuiv, väetis ei pääsenud mõjule, seda jõuab teha väikeses istandikus.

Viimaste marjade kuivamine võis olla tingitud ka põuast, meil jäi vihm hiljaks, samal põhjusel olid viljad tänavu suhteliselt väikesed.

Ühes vastuses oli, et närbumistõbi levib rasketel muldadel, tegelikult levib rohkem kergetel vett hästi läbi laskvatel muldadel.”


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.