Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu linna päev kostitab tartlasi laupäeval tiheda kultuuriprogrammiga (2024-06-27 05:33:03)


Foto: Maanus Kullamaa

 

Laupäeval, 29. juunil tähistatakse Tartu linna päeva rikkaliku kultuuriprogrammiga täis kontserte, näitusi, loomeampse ja tänuüritusi. Päev algab linnaklaveri ilmumisega turuhoone juures ja lõpeb suurejoonelise galakontserdiga “Kultuuripealinn läbi sajandite” raeplatsil.  

 

Sündmusi täis päev algab kell 9, mil turuhoone juurde ilmub linnaklaver. Veel kohtab linnaklaverit kell 11 Raatuse tänava pikendusel, kell 13 Pirogovi platsil ja kell 15 Rüütli tänaval.  

 

Kell 9.30 asetab linnapea Urmas Klaas lillekimbu endise Tartu linnapea Karl Luige monumendile ning kell 10 pakub linnapea Shakespeare’i kohviku terrassil tartlastele kohvi ja räägib linna asjadest. Lisaks esitleb Eesti Pank Tartu linnale pühendatud ametlikke meenemünte ning esineb Silver Sepp.

 

Ennelõunal kell 11 korraldab Tartu 2024 saadik siga Limpa Küüni tänaval suure lastepeo. Saab laulda, tantsida ja mängida, esinevad ka Tähtvere Tantsukeskuse mudilased ja laulustuudio Tähe Viis laululapsed. Täpselt Tallinn-Tartu rongi saabumisega kell 11.41 algab Tartu raudteejaamas Jarek Kasari kontsert “Tasa ja Tartu”. Kontserdil kõlab Tartust inspireeritud autorilooming koos humoorikate vahepaladega.  

 

Kell 12 muutub Küüni tänav Tartu ametlikuks loometänavaks, mis kostitab nelja tunni jooksul 30 disaineri ja kunstniku loomingu ning Arno Tamme, Rene Lauri ja plaadipoe Biit Me Tartu DJ-de muusikaga. Külla tulevad linna päeva galakontserdi muusikaline juht Mihhail Gerts koos Karmen Puisi ja Päär Pärensoniga ning VK Janika Iluvõimlejad ja Luuleprõmm.

 

Kultuuririkkuse tänaval näeb eri rahvaste tantse ja toimuvad töötoad. Tegevusi pakutakse vahemikus kell 15-16.30 Koidula ja Jannseni väljakul ning Raatuse tänaval.  

 

Linna päeva puhul viib Tartu Rattaliiklejate Selts rattatuurile läbi Tartu, et tutvustada linna kaitsepühakute Peetruse ja Pauluse järgi nimetatud kirikuid ning teisi vanemaid ja uuemaid pühakodasid. Sõit algab kell 16 Tartu 2024 roosa akna juurest raeplatsilt.

 

Tund enne galakontserti kell 18 kõlavad Rüütli tänaval paikneval muusikatänaval aga susafon, bandžo, cabasa, trompet, eufoonium, klarnet, klaver, akordion, kitarr ja mitmed teised põnevad pillid.

 

Päeva lõpetab galakontsert “Kultuuripealinn läbi sajandite”, mis algab kell 19 raeplatsil. Galakontsert viib muusikalisele rännakule läbi ajaloo. Kava algab Tartu esmamainimisega 1030. aastal, käib läbi mitme olulise hetke nagu linnaõiguste saamine ja ülikooli asutamine ning jõuab viimaks tänaseni, mil Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit. “Kuna 1030. aastast heliteoseid säilinud ei ole, kirjutab Tauno Aints galakontserdiks eraldi avaloo,” räägib kontserdi loovjuht Mihhail Gerts.    

 

Lavale astuvad Vanemuise teatri solistid Karmen Puis ja Oliver Timmusk, rahvusooper Estonia solist Jassi Zahharov, lisaks NOËP, Toomas Lunge, Arno Tamm, Päär Pärenson, Rene Laur, Sofia-Liis Liiv, Gloria Raudjärv ja Tristan Erik Teniste ning dirigent Mihhail Gerts koos Pärnu Linnaorkestriga. Kontserdile järgneb rütmikas järelpidu, kus DJ-puldis valib muusikat NOËP.

 

Galakontsert, järelpidu ja Tartu linna päeva tähtsündmused on kõigile tasuta.  

 

Tartu linna päeva puhul toimub ka erinevaid traditsioonilisi tunnustusüritusi. Reedel kell 17 õnnitleb linnapea ERMis Tartu kuldpulmapaare. kell 12 antakse Tartu Raekoja saalis üle tänavused medalid ja kell 15 tänatakse Pärli koolis kaunimate kodude ja parimate ehitiste omanikke. Üritused on kutsetega.

 

Lisaks pakuvad päeva jooksul kõrvalprogrammi Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum, HAKI galerii, Tartu tähetorn, Tartu Linnaraamatukogu, Tartu Linnamuuseum, Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodu, Tartu Ülikooli botaanikaaed, Tartu Elektriteater, Tartu Kunstimuuseum, Tartu Ülikooli kunstimuuseum, Tartu Turg, Galerii Pallas ja jõelaev Pegasus.

 

Täpne ajakava on leitav kodulehel tartukorraldab.ee

 

 

Allikas: Tartu LV teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.