Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti lehmad on tõelised piimatootmise superstaarid (2024-06-25 11:22:47)

 


Eesti ühe suurema väljalüpsiga piimalehmade farmi Kaiu LT OÜ veised.
Foto autor: Juuli Nemvalts


Eesti piimaveiste tootmisnäitajad on ühed Euroopa liidu kõrgemad, teatas mai lõpus Euroopa Komisjoni raport. Piima koguselt lehma kohta jäädakse alla vaid Taanile.

 

Eesti lehmade piimatoodang on viimastel aastatel olnud muljetavaldav. 2023. aastal suurenes piima kogutoodang võrreldes eelneva aastaga 5%, mis on viimase 31. aasta rekord. Keskmine piimatoodang lehma kohta kasvas samuti 5%. Eesti piimalehmade produktiivsus on tõusnud Euroopa Liidu absoluutsele tipptasemele, tõdes Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) esimees Tanel-Taavi Bulitko.

„Viimased aastad oleme suutnud iga aasta oma piimatoodangu näitajaid tõsta ja edestada oma eelnevaid aastaid. Samuti on viiel 

varasemal aastal Eesti lehmade keskmine piimatoodang olnud Euroopas Taani järel teisel kohal,“ kinnitas Bulitko. „Lisaks on meie farmides toodetud piim kvaliteetne. Somaatiliste rakkude arv, mis näitab karja tervist ja heaolu, on Taaniga võrreldes Eestis madalam. See tulemus on näide Eesti põllumajandustootjate pühendumusest ja investeeringutest farmidesse ning lüpsitehnikasse,“ lisas ta.

 

Bulitko tõi näite, et 2022. aastal oli Eestis lehmade keskmine piimatoodang 10 628 kilogrammi lehma kohta, mis on võrreldes 2021. aastaga 144 kilogrammi võrra suurem. Märkides, et see tulemus teeb Eestist Euroopa parima piimatoodangu suurendaja.

Eesti holsteini tõu keskmine piimatoodang oli 10 761 kg ja eesti punasel tõul 9117 kg. Tuleb märkida, et Põlva- ja Järvamaa farmides on lehmade piimatoodang  jõudluskontrolli alustes karjades olnud koguni suurem kui 11 000 kg lehma kohta aastas.

 

ETKÜ esimehe sõnul on aastate pikkune piimaveiste aretustöö ning pidev söödakvaliteedi  ja veiste tervisenäitajate paranemine andnud hea tulemuse. „See näitab, et oleme loomakasvatuses teinud õigeid otsuseid ja panustanud kõrge genoomväärtusega aretusmaterjali valikusse. Kuid vara on jääda loorberitele puhkama, loomade heaolu ja karja tervise nimel on vaja teha ühiseid jõupingutusi,“ lisas ta.

Piimatootmine Eestis on üks olulisemaid põllumajandussektori valdkondi, moodustades põllumajanduse kogutoodangu väärtusest rohkem kui veerandi ja loomakasvatustoodangust enam kui poole. 2023. aastal eksportis Eesti päritolu põllumajandussaaduste ja toidukaupade sektor hinnanguliselt 397 miljonit eurot. Valdavalt on Eesti päritolu eksport orienteeritud EL siseturule, kus piima ja piimatoodete müük moodustas 23% ekspordikäibest EL riikidesse.

Võrdluseks saab tuua, et 2020. aastal oli EL-is ligikaudu 20 miljonit lehma, kusjuures ühe lehma kohta toodeti keskmiselt 7300 kg piima. Piimakari on kogu EL-is viimastel aastatel veidi vähenenud, samas piimatoodang lehma kohta on paranenud.

 

Piima kogutoodang on EL-is hinnanguliselt umbes 155 miljonit tonni aastas. Peamised tootjad on Saksamaa, Prantsusmaa, Poola, Holland, Itaalia ja Iirimaa. Kokku annavad nad peaaegu 70% ELi piimatoodangust.

 

 

Allikas: Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu 25.06.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.