Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussi retked (2024-06-17 05:30:59)

 

1. Retk pojengiõhtule Mädapea mõisa

Esmaspäeval, 17.06.2024


Esmaspäeval sõidame Mädapea mõisa ja veedame meeleoluka õhtu kaunite pojengide keskel. Mädapea mõisa pojengiaed on liigi ja sordirikkaim aed Eestis ning Euroopas kolmandal kohal. Kokku kasvab siin 2300 erinevat sorti ja liiki pojenge. Oma kollektsiooni tutvustab mõisa perenaine Marika Vartla. Mõisapeahoones saab näha pojenginäitust.
Meid ootab kohv ja kook. Kaasa saab osta pojengide ja flokside istikuid.



Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 16.30
Tagasi Tallinnas kell 22.30

Sõidu hind  koos ekskursiooni ja kohvi ja koogiga 30 eurot


Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse.

 

2. Suveretk Sillamäele, laevaga Narvast Narva-Jõesuusse ja Narva Veneetsiasse

Laupäeval, 22. juunil 2024

Sõidame  Sillamäele, laevaga Narvast Narva-Jõesuusse.  Sillamäel vaatame uhket Stalini ajast pärit ja renoveeritud Kultuurikeskust. Jalutame Odessa treppidel ja renoveeritud promenaadil ja vaatame kesklinna viiekümnendate aastate miljööd.  Sõidame Narva ja teeme  1 tund ja 20 minutise laevasõidu  väikese reisilaevaga Caroline mööda piirijõge Narvast Narva-Jõesuusse, kus meid ootab Eesti uhkeim liivarand. Soovijatel võimalus minna suplema ja vaatame mis on säilinud kuurortlinna kunagisest hiilgusest. Narva tagasi jõudes sõidame ka Narva Veneetsiat vaatama.

Kuna sõidame mööda piirijõge, siis on vajalik, et oleks pass või ID kaart kaasas.

 Enne laevasõitu Narvas kinnitame keha söögikohas Iiri Pubi, kus ootab meid  lõunasöök (praad ja jook ).

Retke juhib ning Narva ja Narva-Jõesuu kaunimaid ehitisi tutvustab arhitektuuriajaloolane Madis Tuuder.

Buss väljub Rahvusraamatukogu  ( Tõnismägi 2) eest kell 8.15. Tagasi
Tallinnas kell 22.00

Sõidu hind koos laevapileti ja lõunasöögiga
75 eurot, kooliõpilastele 50 eurot.

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297. Saadame kinnituse ja arve.
Arve palun tasuda tähtajaks

 

3. Kahepäevane retk Lõuna-Vidžemesse, kus saavad kokku Läti ajaloolised piirkonnad Vidžeme, Latgale, Zemgale ja Seelimaa.

Laupäev, 13. juuli – pühapäev, 14. juuli 2024

Looduse Omnibuss kahepäevane suveretk viib meid Lõuna - Vidžemesse ja Daugava jõe kallastele kauneid losse, mõisaid, lilleaedu ja maastikke avastama.

Laupäeval külastame uhket lavenlitalu, vesiroosi aeda, Ungurmuižat, lõunat sööme Võnnus ning õhtupoolikul vaatame Cesvaine lossi ning Läti kõrgeimat mäetippu Gaiziņkalns. Väikelinnas Madonas ootab meid õhtusöök, hotell ja hommikusöök.

Pühapäeval sõidame Koknesesse ja  teeme tunnise laevasõidu Daugaval, et imetleda vana linnuse vaadet jõelt. Külastame Krustpilsi piiskopilossis asuvat ajaloomuuseumi ning käime Daugava lõunakaldal asuvas Jekabpilsis.

 Tagasitee kulgeb Võnnu ja Valmiera kaudu.


● „Lillas Lavender,“ mis kasvatab lavendlit ja valmistab ökoloogilisi lavendlitooteid. Lavendlipõldudel kasvab vähemalt seitset erinevat lavendlisorti, mis erinevad nii välimuse kui värvitooni poolest, sinisest õrnroosani, aga ka lõhna poolest. Peale lavendlisaagi koristust sünnivad sellest siinsamas talus erinevad tooted: lõhnakotikesed, kuivatatud lavendli õielehed, õievesi ja eeterlik õli. Omanikud on uhked, et tegu on sertifitseeritud ökotaluga, kus kõik käsitöö alates taimede istutamisest kuni nende töötlemiseni on nende
oma käsitöö.

● Ungurmuiža ansambel barokkstiilis mõisahoonega on ainus säilinud 18. sajandi puuarhitektuurimälestis Lätis. Häärberi ehitas parun von Kampenhausen oma kodumajaks 1732. aastal. Nüüd sünnib mõis uuesti oma möödunud aegade kuues.

● Vesiroosid - Jaunrujase talu aed. Raiskumsi vallas asuv talu Jaunrūjas tegeleb mitmeaastaste ilutaimede, väikeste sibullillede, pojengide ja vesirooside kasvatamisega. Jaunrūja pererahvaks on tuntud lillekasvatajad Guna ja Jānis Rukšāns ning aednik Līga Popova. Aretaja Jānis Rukšānsi uhkus, krookused, hakkavad kasvuhoones õitsema märtsi
keskel. Talle kuulub maailma suurim krookuste kollektsioon ja ta on sellest kultuurist kaks raamatut kirjutanud. Meie uudistame vesiroose mida on siin 70 liiki.


● Cesvaine lossi peetakse üheks Läti silmapaistvamaks 19. sajandi teise poole ehituskunsti saavutuseks, mis on lisatud Euroopa kultuuripärandi nimistusse. Cesvaine loss ja park on suurepärased eklektilised kunstimälestised, milles on ühendatud ehitus-, raid-, metalli- ja maalikunst. Loss on ehitatud aastatel 1893–1896 saks arhitekti Hans Grisebachi ja skulptori August Georg Dinklage projekti järgi.

Hiljuti toimusud selles suursuguses mõisahoones Eesti mastaapseima ajastudraama, seriaali "Dedektiiv von Fock" võtted.

● Gaiziņkalns on Läti kõrgeim mäetipp (312 m) Vidzeme kõrgustikul, mis oma kõrguselt jääb Baltimaades alla vaid meie Suurele Munamäele. Mäe tipust avaneb kaunis vaade Vidzeme kõrgustiku kaunile maastikule. Tõus Gaiziņkalnsile ei ole raske.

● Ööbime ja sööme õhtust Lõuna-Vdzeme Paide suuruses hubases väikelinnas Madonas.

● Krustpilsi piiskopilossi esmamainimiseks peetakse aastat 1237. Oma nimetuse on loss saanud selle fassaadile raiutud ristist, kuna kohalikud elanikud nimetasid lossi veel 19. sajandi keskel "ristimärgi lossiks". Praegu asub lossis Jekabpilsi ajaloomuuseum oma rikkalike eksponaatidega. See on üks vanimatest omavalitsuste muuseumidest Lätis, asutatud 1920. aastal. Lossi keldrikorrusel saab näha kõige vanemaid lossimüüri fragmente. Lossi väravatorn köidab võimalusega imetleda linna panoraami.

Krustpils asub Daugava jõe põhjapoolsel kaldal.

● Käime Daugava jõe lõunapoolsel kaldal Jekabpilsis.

● Seal, kus Pērse jõgi suubub Daugavasse, asus muistsete latgalite Koknese vürstiriigi pealinnus. 1209. aastal lasi piiskop Albert endise vana puidust lossi asemele ehitada kivist lossi. Põhjasõja ajal (1701. aastal) õhkisid saksid taganedes lossi ning lossi enam ei taastatud. Kuni 1966. aastani asusid lossivaremed kõrgel mäel, kuid kui ehitati Pļaviņa HES veehoidla, siis ujutasid selle aluspõhja üle Daugava ja Pērse veed.

Retke juhib geograaf ja ajakirjanik Toomas Kümmel.


Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest laupäeval kell 7.00 ja tagasi Tallinnas pühapäeval kell 22.30

Sõidu hind 140 eurot. Hinna sees õhtusöök, ööbimine hotellis koos hommikusöögiga,.
Lisatasu ees ekskursioonid koduaedadesse, muuseumipiletid ja laevasõit Daugaval

(kokku 35 eur).


Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

 

Allikas: Looduse Omnibussi teated

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.