Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Virumaa metsaalused sinetavad mustikatest (2007-07-21 08:39:10)


Tänavu on väga hea mustikaaasta, kuid kukeseeni on kuivade ilmade tõttu veel vähevõitu, kinnitavad Virumaal metsaande korjamas käinud inimesed.

 

Loodushuviliste sõnul on mustikasaak tänavu hea ja suhteliselt varane. “Käisin nädalavahetusel Kõrvemaal ja Lahemaal rattamatkal ning kõik metsad olid marjulisi-seenelisi täis. Korjajaid oli lausa autotäite kaupa kohale tulnud. Käisin ise ka Aegviidu ja Kuusalu kandis metsa all ning sõin mustikatest kõhu täis. Isegi metsmaasikaid oli veel, ehkki arvasin, et nende aeg on juba läbi,” ütles nädalavahetusel rattamatkajate kokkutulekul käinud Karin Mets.

 

Pensionäripõlve pidav ajakirjanik ja loodushuviline Valdo Einmann rääkis, et tema on koos naisega käinud mustikaid korjamas Viru-Nigula kandis. “Tänavu on mustikaid päris ilusti,” sõnas Einmann ning lisas, et kahe peale korjasid nad neid paari tunniga kaheksa liitrit. “Mustikad kasvavad paiguti, rohkem on neid rannikumetsades,” rääkis Einmann.

 

Maasikasaakki polnud Einmanni ütlusel halb, kuid korjajaid oli olnud palju. “Tänavu jäime maasikate korjamisega veidi hiljaks, peaaegu ei saanudki neid,” nentis Einmann.

 

Kukeseeni vähe

Ent kukeseenega on seni kehvasti. “Väga suure otsimise peale saime pannitäie,” rääkis Einmann ja arvas, et vihma on vähe tulnud ja õige kukeseeneaeg alles ees. “Eelmisel aastal oli väga kuiv, metsad suletud ning ennustati, et seenesaak tuleb vilets, aga sügisel oli seeni metsas küll,” meenutas loodushuviline mees.

 

Tema sõnul on kasulik jälgida turul toimuvat. “Kui seal kukeseened müügile tulevad, esialgu küll enamasti lõuna poolt ja vahendajate kaudu, siis ei ole ka meil seeneaeg enam kaugel,” rääkis ta.

 

Tamsalu elanik Kairi käis mustikaid korjamas Uljaste soos.

“Mustikad olid keskmiselt suured ja neid oli üsna palju.” Nelja tunniga korjas ta seitse liitrit marju.

 

RMK Tudu metskonna metsaülem Ain Saapar tunnistas, et ise ta küll marjule pole jõudnud, kuid kuuldavasti on mustikaid ning ka murakaid palju. Tema sõnul on Tudu metskonna maadel suured sood, kus head murakakohad ja ta ise on käinud sel suvel seeni otsimas, paraku jäid kukeseened saamata.

 

Käru elanik Ülle Konts on metsast juba puravikke saanud.

“Hakkavad vaikselt tulema,” ütles ta. Tema ja teisedki loodushuvilised rääkisid, et Käru ümbruse metsadest saab korraliku mustikanoosi.

 

Turumüüjaid napib

Kuuldavasti on eriti hea marjasaak Lõuna-Eesti, näiteks Värska ümbruse metsades. “Paljud inimesed teenivad siin mustikaid korjates suviti teise palga lisaks. Kokkuostjaid ja marju jagub. Kui mustikaaeg läbi, võib lisaraha teenida seente korjamisega,” ütles Kagu-Eesti elanik Aivar Toom.

 

Rakvere turult sai eile lõuna paiku osta mustikaid ühelt müüjalt, kes müüs neid 40kroonise liitrihinnaga.

 

“Kui ostate rohkem kui ühe liitri, saab 35 krooniga,” teatas kaupleja. Päev varem müüs turul mustikaid viis kauplejat, liitrihinnaga 25-30 krooni.

Kukeseente kilost küsiti eile sada krooni, ka nende müütajaid oli vaid üks.

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 20.07.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.