Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jaanikuu sõnumid Tartu loodusmajast (2024-06-07 05:12:38)

 

LOODUSVAATLUSTE MARATONI TÖÖTOAD LOODUSMAJAS

 

Sel laupäeval, 8. juunil kell ootab igas vanuses avastajaid Loodusvaatluste maraton 2024 koos töötubade ja kliimaraja ekskursioonidega! Kõigepealt tuhnime loodusmaja pargi läbi ning jäädvustame kõik leitud taimed ja loomad. Seejärel määrame neid tigude töötoas ning avatud laboris, kus vaatame leitud liigid luubi, mikroskoobi, määrajate ja nutirakendustega üle. Lõpuks paneme kõik leiud kirja ja kaardistame sellega linnalooduse rikkust! Töötoad ja ekskursioonid toimuvad vahemikus kell 10-14:30, vaatlusi võib hiljem lisaks teha omal käel.

 

UUS SUVENÄITUS "ISAD JA POJAD" ON AVATUD!

“Isad ja pojad” räägib meile isadest looma- ja taimeriigis ning vaatab, kui seotud nad oma järeltulijatega õieti on. Näitusel leiab säravaid näited Eesti liikidest, kes tõestavad, et isahoolt esineb paljudes loomarühmades, aga ka värvikaid näiteid isastest, kellel isahool puudub. Millised isad on hundid, karud või ogalikud? Lõbus ka noorematel - tule leia erinevatele linnuliikidele õigeid pesasid ja juhi tolmutera selle teekonnal õige sihtpunktini, proovi ise pesa ehitada ning panna ennast käo „kasuisa“ rolli. Näitus on avatud suve lõpuni, ootame külla!

KAIE ŠESTAKOVA-KARU MAALINÄITUS "TUMEDAST HELEDAKS"

Kaie kaunid loodusmaalid toovad õitsva kevade ja suve loodusmaja saali. Autor ise iseloomustab enda töid järgmiselt: “Tähtis koht minu elus on värvidel ja just sellepärast iseloomustab minu töid suur värviküllus. Oli periood, kus mulle meeldis maalida pastoosselt ja oli ka aeg mil minu maalid olid enamuses tumedates toonides. Inspiratsiooni oma maalide loomiseks olen saanud näiteks oma koduaiast, lemmikloomadest, luulest, muusikast, teatrist.”

 

OSALE FOTOVAATLUSKAMPAANIAS "SAMMAL VÕI SAMBLIK?"

Tartu loodusmaja kutsub huvilisi suve jooksul kaasa lööma kodanikuteaduse algatuses “Sammal või samblik”! Üle-eestiline algatus võimaldab õppida samblaid ja samblikke eristama, liike tundma ning anda vaatluste abil panus liikide levikuandmete kaardistamisse. Eelnev sammalde ja samblike liikide tundmise oskus ei ole vajalik, peaasi, et vaatluse juures oleks foto ja foto tegemise asukoht ning et liigi tunnused oleksid hästi nähtavad.

Kuidas osaleda?

  • Märka looduses sammalt ja/või samblikku
  • Pildista ta üles
  • Sisesta foto, asukoht ja vaatlusandmed PlutoF platvormile.
  • Teadlane määrab su leiu
  • Saa targemaks ja panusta kodanikuteadusesse!

Loe, kuidas eristada sammalt ja samblikku ning vaata videojuhendit, kuidas vaatlust sisse kanda SIIT >>

 

TEISIPÄEVAL TUNNUSTATI EESTI KESKKONNAHOIDLIKKE KOOLE JA LASTEAEDU

Teisipäeval, ülemaailmse keskkonnapäeva eel said 58 keskkonnahoidlikku kooli ja lasteaeda üle Eesti meie koordineeritava Rohelise kooli programmi keskkonnamärgise "Roheline lipp" uhketeks omanikeks! Õnnitleme ja täname neid suure töö eest, mis on selle nimel ära tehtud! Tunnustussündmust võõrustas sel korral KultuuriKatel ning osales üle 180 inimese - õpetajaid ja kooliperede liikmeid, õpilasi ja koostööpartnereid. Õppeasutusi tervitas ka programmi patroon Kersti Kaljulaid, kes andis rohelipud esmakordsetele saajatele.

Päeva jätkus põnevaid ettekandeid Kliimaministeeriumi asekantsler Kristi Klaasilt, Eesti Loodus- ja Loomateraapiakeskuse tegevjuht ja psühholoog Kristi Raavalt ning Tallinna Ülikooli haridus- ja keskkonnapsühholoog Grete Arrolt. Lisaks tervitasid koole ja lasteaedu ka Haridus- ja Teadusministeerium, Tallinna Haridusamet ja koordinaator Tartu loodusmaja. Mõnusad virgutuspausid oli kokku pannud programm Liikuma Kutsuv Kool. Lisaks andis omapoolsed tunnustused headele partneritele Taimne Teisipäev.

Ürituse fotogaleriid näeb Facebookis ja tunnustuse saanud õppeasutuste nimekirja leiab kodulehelt.

 

Allikas: Tartu loodusmaja teade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.