Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ohtliku taimekahjustaja punavöötõve tuvastamisest Eestis (2007-07-19 18:17:45)

 

Käesoleva aasta juulikuus tuvastas Taimetoodangu Inspektsioon ohtlikku taimekahjustajat Mycosphaerella pini istutamiseks ette nähtud musta männi taimedel puukoolis.


Esmakordselt tuvastati ohtlik taimekahjustaja Mycosphaerella pini Eestis Maaülikooli teaduri Märt Hanso poolt 2006. aastal musta männi (Pinus nigra) puistust võetud proovist. Kahjustaja on tunnistatud ohtlikuks männi perekonna liikide paljundus- ja istutusmaterjalil.
Mycosphaerella pini peremeestaimede hulka kuulub ligikaudu 60 männiliiki, neist kõige vastuvõtlikumad on mägi-, must, korsika, kollane ja keerdmänd.

 

Teistest peremeestaimedest nimetatakse ka ebatsuugat ja euroopa lehist ning serbia, harilikku ja sitka kuuske.
Tõrjemeetmed puukoolis on rakendatud ja 83 istutamiseks ettenähtud taime hävitatud, mis on ühtlasi ka kahjustaja leviku takistamise kohustuslikuks meetmeks sellise materjali puhul. Lisaks on tõrjemeetmed rakendamisel ka ühes puistus.

Arvestades metsanduse kui majandusharu olulisust Eesti jaoks ja seaduses määratud ülesannete jaotust, käivitab Taimetoodangu Inspektsioon koostöös Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskusega hoolimata varasemast ressursside planeeringust veel 2007.aasta sügisel monitooringu kahjustaja leviku ulatuse täpsemaks tuvastamiseks.

Küsimuste korral ja lisainfo saamiseks palume pöörduda Taimetoodangu Inspektsiooni taimetervise osakonna poole: Ülle Metsman, taimetervise osakonna juhataja, telefon: 6712 641; 504 1855, e-mail: ulle.metsman@plant.agri.ee.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 19.07.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.