Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talgulised aitavad Viidumäe looduskaitseala puisniite hooldada (2007-07-19 14:28:25)


Ligi 20 talgulist aitavad Saaremaal Viidumäe looduskaitsealal puisniite niita ja heina koristada. Enamus töid tehakse traditsiooniliste töövõtetetega käsitsi, kuna nendel pärandkooslustel on see sageli ainsaks võimalikuks töömeetodiks. Samuti on talgute üheks eesmärgiks puisniitude hooldusmeetodite traditsioonide elushoidmine.

Viidumäe looduskaitsealal on iga-aastaselt hooldatavaid puisniite ligi 10 hektarit. Vabatahtlike talguliste abiga hooldatakse looduskaitsealal asuvaid Mäepea ja Laasma puisniite, kus tuleb hein niita ja koristada.

“Praeguseks on niidetud ja loog üles võetud umbes 6 hektaril puisniitudel. Kui ilma peab, on laupäevaks see kõik ka kuhjades ehk saare keeles labudes koos ja äravedamist ootamas,” ütles LKK Saare regiooni direktor Tõnu Talvi.

Viidumäe puisniitude talgulaagrid said alguse 1992. aastal, tänavu toimuvad need 15. korda. Käesoleva aasta kahekümnest talgulisest on paljud siin juba mitmendat korda. Kohale on tuldud näiteks Iisakust, Rakverest, Urvastest, Viljandist, Tartust, Tallinnast, Hollandist ja loomulikult mitmelt poolt Saaremaalt. Lisaks talgutööle tutvutakse nädala jooksul Saaremaa loodus- ja kultuuriväärtustega ning erinevate looduskaitsealuste objektidega.

Puisniidud on Lääne-Eestile ja saartele iseloomulikud, erakordselt rikkaliku elustikuga pool-looduslikud kooslused, mille pindala on põllumajanduses toimunud muutuste ja maakasutuse traditsioonide hääbumise tõttu viimase 100 aasta jooksul Eestis vähenenud ligi tuhat korda. Puisniidud kuuluvad Euroopa Liidu loodusdirektiivi esmatähtsate elupaigatüüpide hulka. Viidumäe puisniitude talgulaagrid toimuvad Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel.

 

Allikas: LKK 19.07.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.