Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussi 5 retke (2024-05-23 04:43:27)

 

1. Retk Olev Abneriga Hiiumaale parke vaatama

Laupäeval, 25. mail 2024

Laupäeval on meil kaks sõitu. Lodjaga mööda Emajõge ja dendroloog Olev Abneriga Hiiumaale parke vaatama. Hiiumaa paistab silma ühelt poolt oma metsadega, teiselt poolt aga metsade vahele peitunud mõisatega ja Kärdla linna haljastusega. Silmapaistvaim mõis Hiiumaal on barokse südamega Uuemõisa, mille juurde käib lisaks vabakujulisele pargile veel parkmets. Suuremõisa on üks väheseid kohti Eestis, kus saab näha euroopa nulu erivanuselist järelkasvu. Parkmetsas kasvavad Eesti suurimad sitka kuused. Mõisa
juures on tamme- ja sanglepa-alleed.

 

Teine puistu kooseisu poolest huvitav park on Vaemla mõisa park.Pargis on tõenäoliselt hetkel Eesti jämedaim mägivaher, suur punaselehine harilik pöök, hõbevaher ja harilik valgepöök. Kärdla linnas on vanim park 1848. aastal rajatud Kärdla rannapark (kalevivabriku park). Pargis on kaks punaselehist harilikku pööki, kes annavad vahel ka järelkasvu, üsna suur must mänd ja mitu alpi seedermändi. Kärdla linnapark on umbes 100-aastane. Pargis on ülekaalus kodumaised puud, kuid nende vahel peaks olema ka üks valgepöök.

Suuremõisa lossis ja lossi aias toimub traditsiooniline aiapäev " Avatud meelte aed". Saame meiegi sellest osa.

Meie retke Hiiumaale juhib dendroloog ja Eesti parkide hea tundja Olev Abner.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 7.50
Tagasi Tallinnas kell 22.00

Sõidu hind koos praamipiletitega 55 eurot
Kooliõpilastele 40


Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

Arved palume tasuda tähtajaks.

 

 2. Retk külla Tiina Ojastele kunstigaleriid - ateljeed ja kivi- installatsioonide õuegaleriid vaatama

Pühapäeval, 26. mail 2024

Sõidame külla Tiina Ojastele, kes elab  Mäeotsa talu, Seljametsa külas, Paikuse osavallas Pärnumaal.

Linnulennult vaid mõne kilomeetri kaugusel Sindi Lodja kiviaja asulakohast ja muinasaegsel, üle soode ja rabade kulgenud taliteel asub Tiina Ojaste kunstigalerii-ateljee. Teeme ringkäigu kivi-installatsioonide ja skulptuuride õuegaleriis ja külastame Tiina Ojaste kodust maaligaleriid.

Paar suve tagasi avas Tiina Ojaste  koduse kunstiateljee juurde ka kivi-installatsioonide õuegalerii. Kasutas selleks oma väikese järve rajamisel välja tulnud ning lasudeks sätitud rändkive. Need on ammused tulnukad Skandinaaviast, jääaegsete mandriliustike poolt kaljudest lahti murtud ja lahmakateks vormitud rahnud, mis mitme lainena siiakanti sattusid.

Kunstnik on  õuepealsed ning väikese järve rajamisel välja tulnud rahnud kenasti lasudeks sättinud. Nad on osa tema kodust, tema igapäevaelust. Tiina Ojaste Imetleb kivide värvivarjundeid ning looduse lihvitud kuju. Kuid mõnikord tekib tal kunstnikuna kiusatus neid omatahtsi kokku panna, tekitada uusi kooslusi ja kujundeid - luua fantaasias oma põnev lugu. Just nii, mängides, ongi sündinud tema kiviinstallatsioonid.

Soovijatel on võimalus kunstniku kodujärves supelda. Ujumisriided kaasa. Saab kohvi ja teed ja suupisteid.

Päeva teises pooles külastame sealkandis olevaid Eesti vanimaid asulapaiku ning tagasiteel koju Eesti võimsamat Varbola maalinna.

 Pulli kiviaegne asulakoht on Eesti kõige vanem, kus elasid inimesed 9000–8550 a eKr. Nende mälestuseks püstitati sinna paari aasta lustakas koera pronkskuju, mille valmistas skulptor Simson von Seakyl. Jalutame 400 m pikkusel Sindi-Lodja kiviaja õpperajal, kus paiknes kolm muistset asulat. Kahes esimeses elati 7200–6700 eKr, kolmandas paartuhat aastat hiljem. Huvitavad leiud võimaldasid Eesti kiviajas välja eraldada omaette nn Sindi-Lodja staadiumi. Varbola Jaanilinn on Eesti üks suuremaid muistseid linnuseid 12.–13.sajandist. Kaitseehitustelt on tegemist Eesti kõige tugevama kantsiga. Linnusest jutustavad huvitavaid lugusid nii arheoloogilised leiud, kui ka teated Vene leetopissides ja Henriku Liivimaa kroonikas. On välja käidud hüpotees, et juba 12. sajandil võis Varbola kristlik valitseja vermida seal Eesti esimesi hõbemünte.

Muistseid ajaloopaiku ja Varbola maalinna tutvustab ajaloolane Ain Mäesalu.


Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 10.00
Tagasi Tallinnas kell 19.30

Sõidu hind koos ekskursioonide, kohvi ja suupistetega 40 eurot ja
koolilapsed 30 eurot


Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse.

Arved palume tasuda tähtajaks.

 

3. Teatriretk Ohtu mõisa etendust "Tutvumiskuulutus" vaatama

Esmaspäeval, 01. juulil 2024

Sel suvel mängitakse Ohtu mõisas uut etendust " Tutvumiskuulutust"

Inglise keelest tõlkinud Peeter Sauter
Lavastaja Peeter Tammearu
Kunstnik Karmo Mende
Kunstnik Anne-Mai Heimola
Valgus Rene Topolev

Laval

Allan Noormets ( Tallinna Linnateater), Andres Raag ( Tallinna Linnateater), Triinu Meriste, Merilin Kirbits ( Improteater IMPEERIUM)

Kanada tuntuima näitekirjaniku Norm Foster’i teravmeelne ja südamlik lugu neljast keskealisest vallalisest, kes kõik otsivad hingesugulast. Kõigil neil on ühine eesmärk: leida armastus.

"Armastus on nagu tennis – sa pead olema valmis vastu lööma."

„Tutvumiskuulutus“ pakub teravmeelset dialoogi ja südamlikke hetki, mis panevad publiku naerma esimesest stseenist alates. “Tutvumiskuulutus” on lugu, mis ei jäta kedagi külmaks - see on täis elutervet huumorit ja ootamatuid pöördeid.

"Vanus on vaid number. Kui sa tunned end seesmiselt nooruslikuna, siis see on kõik, mis loeb."

"Kas me pole kõik otsimas seda üht erilist?" küsib Norm Foster oma näidendis, meenutades meile, et armastuse otsingud võivad olla koomilised ja samas ka südantliigutavad.



Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 17.30
Tagasi Tallinnas kell 22.30

Sõidu hind koos teatripiletiga 52 eurot

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

Arved palume tasuda tähtajaks.

 

4. Teatriretk Noarootsi etendust "Pink päikesepaistel" vaatama III

Kolmapäeval, 10. juulil 2024


Sõidame  ka kolmandat korda Noarootsi, kus sel suvel mängitakse Noarootsi teatrigaraažis Ron Clarki etendust "Pink päikesepaistel".

Ron Clark „PINK PÄIKESEPAISTEL“

Lavastaja Vilja Nyholm-Palm

Kunstnik Karmo Mende

Mängivad Tõnu Oja (Eesti Draamateater), Kersti Kreismann (Eesti Draamateater), Meelis Rämmeld (Endla Teater)

Harold ja Burt on olnud lapsepõlvesõbrad, koolivennad ja töökaaslased. Nüüd veedavad nad koos uhke nimega „Oruvaatega Aiad“ vanadekodus päevi vaieldes, arutledes, teineteise kallal armutult nokkides ja vaimukusi pildudes. Pink vaikses aianurgas pakub neile selleks segamatut võimalust.

Härrasmehelik optimist Harold on olnud kolm korda abielus, rääkimata lugematutest kõrvalsuhetest. Kõik tema viis ettevõtet on laostunud ja lapsed ei suhtle temaga. Haroldil on raske liikuda ning teda vaevavad liigesevalud, mis ei ole siiski kahandanud huvi vastassoo vastu.

Burt on teravmeelne pessimist. Ta ei pea oma tiheda tukastamise graafiku tõttu vajalikuks mitu korda päevas riideid vahetada ja seetõttu veedab oma päevi pidžaamas. Burt on kaotanud oma abikaasa ja ainsa poja. Aeg-ajalt suhtleb ta oma kadunud naisega, lubades varsti lahendada tüli, mille tõttu oli Haroldi ja Burti sõprussuhtes olnud neljakümne aasta pikkune paus.

Igapäevane pilgete ja vaimukuste loopimise rutiin muutub, kui hoolealustega liitub uus asukas. Adrienne Bliss on ilus ja müstiline filminäitlejanna, kes annab meestele uut ainet vaidlusteks ja võistlemiseks. Adrienne toob vanadekodusse uusi tuuli – organiseerib
tantsuõhtu, päevase väljasõidu ning kui selgub, et kogu asutus tahetakse ära müüa, siis ka filmigrupi vanurite toetuseks dokumentaali tegema. Ometi on Adrienne’il omad keerulised saladused...

Pole küsimustki - rõõmsameelne, särav ja toimekas Pr. Bliss võlub mängeldes oma siira olekuga pingisõbrad kõrvuni ära!

Mis saab edasi?

PINK PÄIKESEPAISTEL on teravmeelne, vaimukas ja väga soe lugu vanadekodu elanikest. See on omamoodi kummardus eluaegsele sõprusele ning samas südamlik peegeldus sellest, milliseid pettumusi, rõõme ja ootamatusi võib saatus su ette heita ka vanadekodu pingil istudes...

Enne etendust on avatud kohvik.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 16.30
Tagasi Tallinnas kell 23.20

Sõidu hind koos teatripiletiga 60 eurot

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

Arved palume tasuda tähtajaks.

 

 

5. Teatriretk Anija mõisa mõrkjasmagusat suvekomöödiat "Duetid" vaatama

Reedel, 12. juulil 2024

Sõidame Anija mõisa mõrkjasmagusa suvekomöödia "Duetid" esietendusele.

Näitlejad Merle Palmiste ja Raivo E. Tamm astuvad kumbki üles neljas eriilmelises rollis imelises Anija mõisas.

Autor: Peter Quilter
Tõlkija Triin Sinissaar
Lavastaja Anne Velt
Kunstnik Killu Mägi
Kostüümikunstnik Jana Volke- Valk
Valguskunstnik Terje Kähr
Muusikaline kujundaja Madis Muul


"Duetid" on neljast erinevast väikesest mõrkjas-magusast, soojast, vaataja ees tempokalt  lahti rulluvast  seigast näitemäng, kus näeme nelja erinevat paari vürtsikates ja olulistes elusituatsioonides. On ootusärevaid kohtinguid, on särtsakaid lahutusi, on vastamata ja vastatud tundeid ja on ka sajaga lähenev pulmapidu ning pruut, kes keeldub uksest välja
astumast. Lavastus pakub äratundmisi, naeru ja alati lootust, et parim on veel ees.


Enne etendust on võimalik jalutada kaunis mõisapargis, einestada romantilises mõisakohvikus või külastada imeilusat Anija mõisa.


Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 17.15
Tagasi Tallinnas kell 22.30

Sõidu hind koos teatripiletiga 53 eurot

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee.

Vajalik täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

Arved palume tasuda tähtajaks.

 

Allikas: Looduse Omnibussi teated
 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.