Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Regionaalminister arutas ELVL-iga omavalitsuste finantseerimise muudatusi (2024-05-15 05:21:17)

 

14. mail 2024 toimunud valitsuskomisjoni ja Eesti Linnade ja Valdade Liidu (ELVL) riigieelarve strateegia ja riigieelarve läbirääkimiste koosolekul arutati omavalitsuste finantseerimise muudatusi.

Regionaalminister Piret Hartmani sõnul arutati omavalitsuste rahastamise puhul nii pikaajalisi lahendusi kui ka kiireid meetmeid. „Hea on tõdeda, et me seisame Eesti Linnade ja Valdade Liiduga samade eesmärkide eest ja partnerlus on meie jaoks väga oluline. Nagu ka üksteise operatiivne informeerimine olulistest muudatustest,“ rääkis minister.

Ministeeriumis on väljatöötamisel eelnõu, millega soovitakse tasakaalustada regionaalset mahajäämust ja pidurdada valglinnastumist. Selleks soovitakse võrdsustada pensioniealiste pealt makstav tulumaksumäär tööealiste omaga. Muudatusettepanekute kohaselt plaanitakse võrdsustada järgmise viie aasta jooksul järk-järgult omavalitsustele tööealiste ja pensionäride pealt makstavad tulumaksu osad 10,23% peale.

Praegu kehtiva korra järgi saavad omavalitsused füüsilise isiku tulumaksust 11,89% ja pensionidelt makstavast tulumaksust 2,5%. Leevendusmeetmena kehtestatakse piirmäär, millest rohkem ei saa ühegi omavalitsuse tulubaasi kasv muudatuse tulemusel väheneda. Tulumaksu ümberjagamine toimub tuleviku kasvu arvelt ega mõjuta praeguseid laekumisi. Plaani kohaselt jõustuvad muudatused 2025. aastast.

„Omavalitsustel ei ole illusioone, kõik saavad aru, et käes on kriis, ressurssi ei ole ja ees ootavad kärped. Linnad-vallad tunnetavad, et kulud ja koormus kasvavad aasta-aastalt, samal ajal kui korrelatsioon kulude-tulude vahel muutub nende jaoks iga aastaga negatiivsemaks,“ kommenteeris Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimees Mihhail Kõlvart.

„Kohalike omavalitsuste finantsautonoomia suurendamiseks on Riigikogule esitatud eelnõu, millega suurendatakse omavalitsuste otsustusõigust oma territooriumil maamaksu määra kehtestades. Arutelu all on ka täiendavad omavalitsuste finantskorralduse muudatuste ettepanekud,“ rääkis Hartman.

Muu hulgas tutvustas Rahandusministeerium kohtumisel kevadist majandusprognoosi.

Läbirääkimised valitsuskomisjoni ja Eesti Linnade ja Valdade Liidu vahel toimuvad igal aastal riigi eelarvestrateegia ja riigieelarve koostamise raames ning kestavad septembrini. Läbirääkimiste tulemused lisatakse sügisel järgneva aasta riigieelarve eelnõule, mis esitatakse menetlemiseks Riigikogule.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi ning Eesti Linnade ja Valdade Liidu 14. mai 2024 pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.