Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti oma ajalooline piimaveis vajab jätkuvalt kaitset (2024-05-10 10:09:24)


Eesti Maakarja Kasvatajate Seltsi aktivistid. Foto autor: EMKS

 

Eesti Maakarja Kasvatajate Selts (EMKS) valis endale uue 7 liikmelise juhatuse, kes jätkab senist aretustööd, tõu säilitamist ja maakarja piimatoodete propageerimist.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko ütles, et EMKS kuulub ühistu kollektiivliikmete hulka nagu ka Eesti Lihaveisekasvatajate Selts. „Eesti Maakarja veis on meie oma ajaooliselt välja kujunenud veisetõug, mille säilimine ka tulevikus on oluline. Kuna maatõugu veis kuulub ohustatud populatsioonide hulka, siis on seltsil suur vastutus selle säilimise eest. Meil on olemas mitmekülgne maatõugu veiste geenipank, kus säilitame parimate tõupullide spermat ja sügavkülmutatud embrüoid, see annab meile lootust, et suudame ka edaspidi tõugu säilitada. Hindame kõrgelt EMKS tegevust tõuaretuse suunal, tõu populariseerimisel ja loomade arvukuse tagamisel,“ lausus ta.

Väikese arvuliste tõugude aretamisel on ülioluline vältida sugulusaretust eriti olukorras kus maatõugu veiste kasvatajate  arv on vähenenud aastate lõikes ja loomade arvukus langenud. Seetõttu on Bulitko sõnul äärmiselt oluline, et suudame tõugu säilitada ka tulevastele põlvedele. „Tõug on geneetiliselt nudipäine ehk ilma sarvedeta ja loomult rahulik. Veidi väiksema kasvu tõttu on teda hea pidada. Maatõugu veise piim vastab väga headele parameetritele just kuivaine sisalduse poolest, millest on võimalik ka väga maitsvaid tooteid valmistada. Kohaliku tõu toodangu näitajad on veidi madalamad, kui teistel tõugudel. Parimate karjade  aastatoodang aga ületab 6000-7000 kg piiri,“ lisas Bulitko.

Hea teada: Kui varasemalt, esimese vabariigi lõpuaastail kasvatati 20 000 maatõugu veist, siis on 2023. aasta andmete põhjal oli jõudluskontrollis 684 lehma, kelle keskmine toodang oli 4649 kg, 4,55%lise rasva ja 3,45%lise valgusisaldusega piima.

 

Allikas: https://www.maakari.ee/


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.