Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mustsõstrad kosutavad meid C-vitamiiniga (2007-07-17 07:32:58)

 
Eesti C-vitamiinirikkaim aedmari mustsõstar on küpseks saamas ja praegu on õige aeg seda süüa, kuid samuti talveks moosina keeta või sügavkülma panna.

 

“On erinevaid sorte – varasemaid, hilisemaid, magusamaid, hapukamaid, aga kasulikud on nad kõik,” ütles Võhu küla mustsõstrakasvataja Enn Soon. Tema abikaasa Anu lisas, et mari sisaldab vajalikke antioksüdante, mis tugevdavad immunsüsteemi.

 

Mustsõstar sisaldab aga ka B-, P-, A-vitamiini, pektiinaineid, fosforhapet, parkaineid, karotiini, K-soolasid ja rauda. Mustsõstar korrastab vererõhku ja isegi alandab kolesteroolitaset. See maitsev mari aitab organismist välja viia kusihappe ja oblikhappe ülejääke.

 

Teada on ka see, et mustsõstar kaitseb närvirakke, ta võib aidata ennetada Alzheimeri tõbe.

Uus-Meremaa teadlane Dilip Gosh avastas, et selles marjas leiduvad ained kaitsevad katseklaasis kasvatatud närvirakkusid stressi vastu, mida põhjustavad dopamiin ja peptiid amüloid-ß. Ja mida tumedam on mustsõstar, seda enam see rakke kaitseb.

 

Et need marjad toimivad antioksüdantidena, oli teada varemgi. Kuid esimest korda näidati, et need mõjuvad ka närvirakkudele. Mõju mehhanism pole aga teada. On vaid vihjeid selle kohta, et mustsõstar mõjutab sellise geeni avaldumist, mis on seotud õppimise ja mäluga. (Kasutatud ka infot veebilehelt www.teadus.ee).

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 17.07.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.