BioBoosters häkaton 26.04.2024
25.-26. aprillini otsis kuus meeskonda Eesti Maaülikooli Biomajanduse Arenduskeskuse ja Fibenoli korraldatud rahvusvahelisel häkatonil “Wood to Food” uudseid võimalusi, kuidas kasutada puitu lähtematerjalina toidutööstuses.
Häkatoni ühe peakorraldaja ja žüriiliikme, Eesti Maaülikooli Biomajanduse Arenduskeskuse juhi Katrin Kepi sõnul on maaülikoolil võimekus ja ambitsioon olla innovaatiliste ringbiomajanduslike lahenduste sünnilavaks. „See viis meid ka koostööni Fibenoliga, kes soovis leida uusi võimalusi puidust saadud keemiliste ühendite väärindamiseks toiduks. Just sellised natuke hullud ideed, nagu puidust toidu tootmine, võivad ettevõtete ja teadlaste koostöös viia täiesti murranguliste jätkusuutlike tehnoloogiateni,“ ütles Kepp.
Sel korral osales häkatonil kaks lahendusi pakkuvat võistkonda Rootsist, kaks Eestist, üks meeskond Belgiast ja üks Šveitsist. Võitja Novel Yeast (Belgia) meeskonnaliikmed pakkusid välja lahenduse, kuidas väärindada Fibenoli jääkpuidust saadud C5 suhkruid ksülitooliks geneetiliselt muundatud ja patenteeritud pärmitüvede abil. Ksülitool leiab laialdast kasutust hambapastades, närimiskummides, farmaatsia- ja toiduainetööstuses ja mujal.
Kuigi Fibenoli esindajad ütlesid, et võitjateks võib pidada kõiki häkatonil osalenud meeskondi, saab üldvõitja auhinnaks võimaluse osaleda koos Fibenoliga ühise teadus-arendustöö projektiga Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (https://www.cbe.europa.eu/) taotlusvoorus.
Eestit esindasid meeskonnad Eesti Maaülikoolist (osalejad Maidu Silm ja Rihard Reissaar) ning toiduinnovatsiooni ja biotehnoloogia tippkeskusest TFTAK.
Häkatonil juhendas meeskondi 13 mentorit, maaülikoolist osalesid mentoritena Timo Kikas, Toonika Rinken, Sana Ben Othman ja Liis Lutter. Žürii liikmeteks olid lisaks Katrin Kepile ka Fibenoli esindajad ning Eesti Maaülikooli teadusprorektor Rein Drenkhan.
Rahvusvahelise häkatoni korraldust rahastas Interreg BSR BioBoosters projekti raames. Rohkem infot: https://interreg-baltic.eu/project/bioboosters/
Allikas: Eesti Maaülikooli 2. mai 2024 pressiteade