Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti energeetikasüsteem tõusis globaalses arvestuses seitsmendale kohale (2024-05-02 04:58:51)



Maailma Energeetikanõukogu äsja avaldatud raportis tõusis Eesti oma energia jätkusuutlikkuse näitajate poolest kõrgele seitsmendale kohale 126 riigi seas. 10 aastaga parandas Eesti oma positsiooni enam kui 60 kohta.

                                                       

„Eesti energia jätkusuutlikkus on globaalses pildis 10 parima seas juba teist aastat järjest. Alles kümme aastat tagasi olime pingerea keskel 68. kohal, nüüd edastab aga Eesti nii Norrat ja Suurbritanniat,“ ütles Kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Jaanus Uiga.

 

„Eesti positsioon on ennekõike paranenud seoses põlevkivist elektri tootmise vähenemisega ja samal ajal taastuvelektri toodangu kasvuga. Näiteks oleme näinud alates 2019. aastast hüppelist päikeseelektrijaamade rajamise kasvu, mida täiendab lähiaastatel kiire kasv tuuleenergeetikas,“ lisas Uiga. „Töö Eesti energiamajanduse moderniseerimisega jätkub. Kõrge koht annab sõltumatu hinnangu senisele tööle ja ka kindlustunde edasiste tegevuste kavandamisele elluviimisel.“

 

Maailma Energeetikanõukogu (World Energy Council, WEC) reastab riike 15 aastat järjest energia jätkusuutlikkuse indeksi alusel, mis lähtub energeetika trilemmast.

 

„Hea energeetikasektor peab samaaegselt ja võrdväärselt tagama varustuskindluse, taskukohasuse ja keskkonnasäästlikkuse ning sellist kolmikvaadet kutsutakse energeetika trilemmaks,“ selgitab MTÜ Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee peasekretär Priit Mändmaa. „Trilemma indeksi näol on tegemist nii-öelda tahavaatepeegliga, mis annab võimaluse hinnata varasemalt tehtud otsuste mõju läbi kolme mõõdiku ning võrrelda käekäiku naaberriikidega. See aitab paremini analüüsida, langetada teadlikke ja sihipäraseid otsuseid sektori muutmiseks ning taseme ja tasakaalu tõstmiseks."

 

Tänavuses raportis on Eesti skooriks 80,2 punkti 100 võimalikust. Mändmaa sõnul on Eesti suurimaks saavutuseks esikoht keskkonnasäästlikkuse parandaja kategoorias. Eraldiseisvalt on Eesti varustuskindlus ja energia julgeolek saanud tulemuseks 69,9, taskukohasus ja ligipääsetavus 94,8 ning keskkonnasäästlikkus 78,5 punkti 100st. Raport on kättesaadav siit: https://www.worldenergy.org/publications/entry/world-energy-trilemma-report-2024

 

Maailma Energeetikanõukogu on apoliitiline, tehnoloogianeutraalne ja sõltumatu asutus. MTÜ Maailma Energeetikanõukogu (WEC Estonia) missiooniks on luua rahvusvahelisele koostööle tuginev teaduspõhine keskkond jätkusuutliku energeetika kujundamiseks Eestis. WEC Estonia esindab oma liikmeid Maailma Energeetikanõukogu töös ning vahendab rahvusvahelisi kogemusi, innovatsiooni ja uuringuid.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi ja Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.