Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu laulu- ja tantsupeo nädalal kõlab uudisteosena murdekeelne missa (2024-04-29 04:51:42)


Tartu 2019. aasta laulupeo ühiskontsert. Foto: Heikki Leis
 

Tartu laulu- ja tantsupeo nädalal, 19. juunil kõlab esmakordselt helilooja Margo Kõlari uudisteos “Maarja missa Tarto keelen”. Tartu murdekeeles kirjutatud missa on kingitus Maarja kirikule ja laulupeole ning kantakse ette Maarja kiriku kontserdil “Rohkest õnnista”.

 

“Maarja missa Tarto keelen” tellis laulupeoks Tartu linn, et märkida Maarja kiriku tähtsust esimese laulupeo toimumises. “1869. aastal oli see erakordne, et nii palju inimesi oma tööd ja toimetused pooleli jättis ning Tartusse laulupeo proovi sõitis,” rääkis missa autor Margo Kõlar, keda inspireeris just eestlaste toonane vaimsus.  

 

Missa on kirjutatud Tartu murdekeeles, et fantaseerida eestikeelse jumalateenistuse teemal. “Nii oleks võinud kõlada katoliiklik missa tolleaegses keeles,” kirjeldas Kõlar. Tekst seob nii kirja- kui kõnekeele, mistõttu pakub see lauljatele sõnade väljahääldamisel mitu üllatust ja paneb mugavustsoonist välja astuma. “Näiteks kirjutatakse Jumal Tartu keeles kahe m-tähega ja hääldatakse teises vältes pehmendatud l-tähega.”

 

Uuenduslik on missas seegi, et oreli ja kellamängu kõrval kõlab torupill, mis on kirikumuusikas pigem uus leid.

 

19. juunil kell 19 Tartu Maarja kirikus toimuval kontserdil astuvad üles tippkollektiivid – Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tartu kammerkoor Helü ja Tallinna Kammerorkester.

 

Tartu laulupeo kunstiline juht Küllike Joosing on Helü kammerkooriga missat harjutanud alates jaanuarist, mil selle kooriosad valmis said. “Meie murdekeeles on mingi vägi, mida on tunda juba proovisaalis. Lauljad on öelnud, et kui ladinakeelse tekstiga võtab mõtteni jõudmine kauem aega, siis murdekeel läheb kohe läbi keha ja teadvuse ning kõnetab esimesest sekundist,” kirjeldas Joosing. Ta on kindel, et missa kõlab Maarja kiriku võlvide vahel rohkem kui ühe korra, sest see on seda väärt.

 

Tänase, 26. aprilliga on Tartu 2024 laulu- ja tantsupeo alguseni jäänud täpselt 50 päeva ja vaid kolmandik pileteid on veel müügil. Laulupeo projektijuht Sander Tamm julgustab pileteid varakult soetama, et vältida viimase hetke tormijooksu, et lauluväljakule või tantsupeo tribüünile pääseda.  

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.