Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu jätkab tervislike toitumisharjumuste kujundamist (2024-04-17 05:04:17)


Tartu linn osaleb ka sel aastal PRIA Koolikava projektis, mille raames korraldatakse Tartu linna lasteaedades ja koolides tervislikku toitumist tutvustavaid õpitubasid, külastatakse mahetalusid ja lapsed saavad ka ise köögiviljade kasvatamisel kätt proovida. Tänavu on koolides sihtrühma laiendatud 1. kuni 9. klassini.

 

Aiatööde õpitubades tutvuvad lapsed Tartu maheaias ja Emajõe kogukonnaaias permakultuuriga. Kaevamisvaba aiaga tutvuvad lasteaialapsed Üvasi talus. Teadmisi saadakse toidu tootmise, mahetootmise ja mahetoidu kohta ning pestitsiidide toime kohta nii keskkonnale kui tervisele, samuti räägitakse kohalikust toiduahelast ja kestliku toidusüsteemi kujundamisest. Eesmärk on kujundada lastes tervislikke toitumisharjumusi ning olulisel kohal on ka toiduainete raiskamise ennetamine haridusasutustes ja keskkonnateadlikud toiduvalikud.

 

Headeks koostööpartneriteks on projektis kujunenud Maaelu Teadmuskeskus, Eesti Maaülikool ja Tartu Ülikool ning EAÜS toitumise töörühma arstiteaduse üliõpilased.

 

Toidu teemad puudutavad ka laste kodusid, mistõttu kaasatakse koduaia putukariigi tutvustamiseks Eesti Maaülikooli entomoloogid, kellega koos õpitakse tundma kasulike ja kahjulike aiaputukaid. Meelte kooli õpitubades tutvutakse laste söömisharjumustega ja arstiteaduskonna toitumise töörühma üliõpilased kokkavad koos õpilastega jagades lisaks tervisliku toitumise aluseid. 8. klasside õpilased õpivad toitu valmistama Tartu Rakenduslikku Kolledži kokanduse õpetajatega.

 

Sel aastal on kavas külastada mahetootmise paremaks mõistmiseks Viinamärdi talu, Hiie talu, Võnnu mahetalu, Olemari, Kaspri ja Erto talu. Koostööd tehakse ka Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 raames korraldatava projekti „Kasvades oma toiduga“ meeskonnaga.

 

Projekti "PRIA Koolikava haridusmeetmete tegevused Tartu linna lasteaedades ja koolides" rahastatakse Euroopa Liidu toiduprogrammist. Tartus osaleb projekti tegevustes tänavu kaheksa kooli ja üheksa lasteaeda. Tartu linn on selles tervislikke toitumisharjumusi levitavas projektis kaasa teinud alates 2015. aastast. Lisaks linna esitatavale projektile on mitmed lasteaiad ja koolid esitanud taotluse PRIA Koolikava tegevusteks iseseisvalt.

 

PRIA rahastab projekti 17 452 EUR. Tartu projekti kogumaksumus on 51 527 eurot, millest linna omaosalus 34 075 eurot.

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.