Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestimaalased peaksid sööma märksa rohkem kala (2024-04-16 05:22:25)


Eestimaalased peaksid sööma märksa rohkem kala, tootjatel ja müüjatel tuleb pingutada tarbijatele kättesaadavama hinna pakkumisega

 

Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumis tutvustati värskelt valminud kala ja kalatoodete tarbimisuuringu tulemusi, millest selgusid Eesti inimeste viimaste aastate kalatarbimise harjumused võrreldes teiste toiduainetega, kala ja kalatoodete hinnamuutused ning kalatarbimine võrreldes teiste riikidega.

 

Uuringust selgus, et Eesti elanike tarbitav kalakogus jääb endiselt alla Euroopa keskmisele, mis on 23,7 kg inimese kohta. Võimalikud ressursid tarbimiseks suurenesid 2023. aastal võrreldes aasta varasemaga 16,7 kilogrammilt 17,5 kilogrammile eluskaaluna arvestatult.  

 

Kala ja kalatooted moodustavad olulise osa toidupüramiidist. Viimase leibkonnauuringu järgi tarbitakse Eestis endiselt liha ja lihatooteid lausa 5,6 korda rohkem kui kala ja kalatooteid. Eesti toitumis- ja liikumissoovituste kohaselt peaks tasakaalustatud toitumiseks olema meie toidulaual kalaroog vähemalt kolm korda nädalas. „Kala söömine on oluline osa tasakaalustatud toitumisest, kuna kala on mitmekesise toitainelise koostisega,” sõnas Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Kristin Oja. “Kala on valgurikas ning rasvane kala sisaldab ka oomega-3-rasvhappeid, mille piisavat tarbimist seostatakse südame- ja veresoonkonnahaiguste riski vähenemisega,“ selgitas Oja.

 

Kala ja kalatoodete tarbimisuuringu kohaselt on tarbija jaoks valiku tegemisel määravaks toote värskus, maitse, müügikoha puhtus ja hind. Aastatel 2022–2023 oli Eesti kala hinnatõusult Euroopa Liidus Ungari järel teisel kohal ning kalatoodete grupp kallines Eestis võrreldes teiste tootegruppidega kõige enam. „Tarbijate kulutused kalale ja kalatoodetele on suurenenud, kuid saadud kogused vähenenud, mis on osaliselt tingitud üldisest ostukorvi kallinemisest,” rääkis Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp.

 

Lisaks kinnitavad tarbijaküsitluse vastused, et harjumustel on jätkuvalt suur jõud. Uuringu tulemused näitavad seost vastaja vanuse ja kalale tehtavate kulutuste vahel. Mida vanem on tarbija, seda suurem osa ostukorvi maksumusest kulub kalale ja kalatoodetele. Kalatootjate ja -müüjate ees seisab seetõttu küsimus, kuidas jõuda noorema põlvkonna klientideni ning müüa kala ja kalatooteid tarbija jaoks kättesaadava hinnaga.

 

Kala ja kalatoodete tarbimisuuringut rahastati Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi rakenduskava 2014–2020 tehnilise abi ja Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi vahenditest.

 

Uuringu ja uuringut tutvustavad esitlused leiab Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kodulehelt:

 

Kala ja kalatoodete tarbimine: I–III vahearuanne (2024)

"Kala tarbimine kui tasakaalustatud toitumise osa". Kristin Oja, Tervise Arengu Instituut (2024)

"Kala ja kalatoodete tarbimisest". Peeter Raudsepp, Eesti Konjunktuuriinstituut (2024)

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.