Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus toetas omavalitsuste rahastamise põhimõtete muutmist (2024-04-11 10:26:26)


Regionaalse mahajäämuse ja valglinnastumise vähendamiseks võrdsustatakse omavalitsustele pensioniealiste pealt makstav tulumaksumäär tööealiste omaga.

 

Suur osa tööealisi inimesi on kolinud suurematesse keskustesse ja linnadesse ning nendega koos on liikunud ära ka raha, mille eest inimestele teenuseid pakkuda ning kohalikku elu korraldada. “Inimestel on õigus elule ja võrdsele kohtlemisele nii linnas kui ka maal. Kurb reaalsus on aga see, et meil on Eesti-suuruses riigis ka selliseid piirkondi, kus kogukonna igapäevased probleemid on puhta vee kättesaadavus, elektrilevi kõikumine, kooli või lasteaia olemasolu, rääkimata ligipääsust kultuurile ja teistele teenustele,” ütles regionaalminister Madis Kallas.

 

Süsteem, kus tööealise elanikkonna pealt saavad kohalikud omavalitsused rohkem tulumaksu, taastoodab piirkondlikku ebavõrdsust. „Muudatusettepanekute kohaselt võrdsustatakse järgmise viie aasta jooksul järk-järgult omavalitsustele tööealiste ja pensionäride pealt makstavad tulumaksu osad 10,23% peale. Praegu kehtiva korra järgi saavad omavalitsused füüsilise isiku tulumaksust 11,89% ja pensionidelt makstavast tulumaksust 2,5%. Tulumaksumäärade ühtlustamise tulemusena saavad vananeva rahvastikuga piirkonnad rohkem raha, et kohapealset elu atraktiivsemaks arendada,“ rääkis minister Kallas.

 

Muudatustele eelnes pikk ja põhjalik arutelu ja analüüs paljude huvipooltega. “Ma olen tänulik nii koalitsioonipartneritele kui ka Eesti Linnade ja Valdade Liidule kõikide nende arutelude, kohtumiste ja koostöö eest, tänu millele oleme jõudnud regionaalse ebavõrdsuse vähendamiseks ka konkreetsete otsusteni,” ütles minister Madis Kallas.

 

Vältimaks liiga järsku üleminekut uutele põhimõtetele, plaanitakse leevendusmeetmena kehtestada piirmäär, millest rohkem ei saa ühegi omavalitsuse tulubaasi kasv muudatuse tulemusel väheneda. Tulumaksu ümberjagamine toimub tuleviku kasvu arvelt ega mõjuta praeguseid laekumisi. Plaani kohaselt jõustuvad muudatused 2025. aastast.

 

Lisaks lepiti tänasel kabinetinõupidamisel kokku, et 2025. aastast täiendatakse kohalike omavalitsuste finantsdistsipliini reegliga, et Regionaal- ja Põllumajandusministeerium võib omavalitsuse eelarvestrateegia läbivaatamisel anda omavalitsusele ennetavaid soovitusi finantsdistsipliini järgimiseks ning raske finantsolukorra ohu ärahoidmiseks.

 

Täiendavalt plaanib riik senisest enam arvestada ka kasvupiirkondade vajadustega, planeerides süsinikukvootide müügist saadud rahadest kohalike omavalitsuste hoonete energiatõhususe parandamist.

 

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium valmistab ette väljatöötamiskavatsuse, mis plaanitakse saata kooskõlastusringile veel sel kevadel.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi 11.04.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.