Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
B6-vitamiinile on toidulisandites kehtestatud pea poole väiksem ülempiir (2024-04-02 06:45:10)


B6-vitamiinile on määratud tarbimise ülempiir, mis on pea poole väiksem seni kehtinud väärtusest. Uus nõue hakkab toidulisanditele kehtima alates 1. septembrist 2024.

Põllumajandus- ja Toiduamet lähtub Eesti toidulisandite ohutuse hindamisel Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) määratud vitamiinide ja mineraalainete ohututest tarbimise ülempiiridest. „Kuivõrd EFSA on oma teadusliku hinnangu käigus tuvastanud, et senine ülempiir pole ohutu, siis on oluline, et ka Eestis turustatavad toidulisandid oleksid ohutud. Selleks on amet edastanud toidulisandite tootjatele ja müüjatele märgukirja,“ selgitas Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Brigitte Salmus.

Toidu käitlejatel, kes toodavad ja turustavad toitu ja toidulisandeid, on kohustus tagada oma turule viidava toidu ohutus. „Toidulisandeid, kus vitamiinide ja mineraalainete kogused ületavad ohutu tarbimise (UL) piire, ei saa pidada enam ohututeks ning nendel juhtudel peavad käitlejad rakendama tegevusi, et toode ei kujutaks ohtu inimese tervisele. Selleks on mitmeid võimalusi, nt vähendada vitamiini ja/või mineraalaine sisaldust päevases tarbimiskoguses, vähendada märgistusel soovitatavat päevast annust või lõpetada toote turustamine,“ kirjeldas Salmus.

Põllumajandus- ja Toiduamet hindab toidulisandite ohutust juhtumipõhiselt. Vajadusel võetakse toodete ohutuse hindamisel arvesse ka teisi üldtunnustatud teaduslikel andmetel põhinevaid ohutuid tarbimise ülempiire.

2023. a esitatud EFSA teadusliku hinnangu kohaselt kehtestatakse B6-vitamiinile madalam ohutu tarbimise ülempiir, mis on pea poole väiksem seni kehtinud väärtusest. Uus B6-vitamiini UL väärtus on 12 mg/päevas (täiskasvanutele, sh rasedatele ja imetavatele naistele). Samuti on kehtestatud väärtused eri vanusegruppides lastele, st 2,2-2,5 mg/päevas (4-11 kuud), 3,2-4,5 mg/päevas (1-6 aastat), 6,1-10,7 mg/päevas (7-17 aastat).

Rohkem informatsiooni ameti kodulehel.

 

Allikas: Põllumajandus- ja Toiduamet 02.04.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.