Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet näeb võimalust käivitada õlitehas tähtajalise keskkonnaloaga (2024-04-01 07:01:11)


Ehitusjärgus õlitehas Auvere tööstusalal. Foto: Keskkonnaamet


Täna avalikustas Keskkonnaamet otsuse eelnõu, millega saaks Enefit õlitootmiseks keskkonnakompleksloa üksnes 10 aastaks ning tingimusel, et ettevõte astub selle aja jooksul samme kliimamõju oluliseks vähendamiseks.

 

Keskkonnaameti peadirektori asetäitja keskkonnakasutuse valdkonnas Erik Kosenkranius selgitas, et keskkonnakaitse huvides on soodustada majanduse liikumist süsinikuneutraalse ja kõrge lisandväärtusega tootmise suunas. “Keskkonnakompleksloa eelnõu on üles ehitatud tingimustele, et 10 aasta perspektiivis peab ettevõte täitma ambitsioonika kliimamõju vähendamise kava. Sulgeda tuleb muuhulgas Eesti Elektrijaama vanad põletusplokid ning asendada uttegaaside põletamine väärindamisega,” ütles Erik Kosenkranius.

 

Eelnõu ettevalmistamise käigus hindas Keskkonnaamet põhjalikult mõju nii kliimaeesmärkide täitmisele, Natura 2000 aladele, kaitstavatele loodusobjektidele ja välisõhu kvaliteedile; samuti fenoolvee, reovee käitluse ning avariisündmustega seotud riske ning tegevuse vastavust parimale võimalikule tehnikale.

 

Kosenkraniuse sõnul on õlitootmise negatiivne keskkonnamõju suhteliselt hästi prognoositav ja mõjuhindamisel kaardistatud, sest sarnane õlitehas on Auvere tööstusalal juba mõnda aega töötanud. Teisalt on riskidele võimalik leida leevendusmeetmed.

 

“Kliimaeesmärkide täitmise tagamiseks on Euroopas hästi toimiv süsinikuheite kauplemise süsteem. Kui Keskkonnaamet keskkonnakompleksloa välja annab, on õlitehasel kohustus osaleda Euroopa liidu süsinikukaubanduse süsteemis ning oma heitega kehtestatud piiridesse mahtuda,” kinnitas Kosenkranius. 

 

Täiendavalt peab ettevõte loa kehtivuse jooksul liikuma oma arengukava järgi süsinikuneutraalse keemiatööstuse suunas.

 

“Nii välisõhust, veest kui kliimast rääkides on keskkonnahäiringud olemas. Kõiki negatiivseid mõjusid on aga võimalik  leevendada. Ehk kõige olulisema leevendusmeetmena näemegi seda, et esmakordselt annaksime Eestis välja tähtajalise keskkonnakompleksloa, ning seda tööstuse mõttes üsna lühikeseks ajaks, 10 aastaks,” ütles Kosenkranius.  

 

Keskkonnakompleksloa tähtaja möödumisel tuleb tehase töö jätkamiseks taotleda uut luba.  

 

“Uuel õlitootmise üksusel on kahtlemata olemas negatiivne keskkonnamõju, kuid kui lähtume vaatenurgast, et väga saastav fossiilse kütuse põletamine asendub märksa keskkonnasõbralikuma keemiatööstusega, siis on see keskkonna seisukohalt samm õiges suunas,” ütles Kosenkranius.

 

Avalikustatud eelnõule ootab Keskkonnaamet huvirühmade ja ettevõtte märkuseid ja ettepanekuid 14. päeva jooksul. Kuna teema vastu on suur avalik huvi, tutvustab Keskkonnaamet eelnõud 11. aprillil kell 17.00 Sinimäe Põhikooli aatriumis (Kesk 1, Sinimäe alevik) avalikul istungil.

 

Eelnõu lingiga saab tutvuda siin.

 

Allikas: Keskkonnaameti 01.04.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.