Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaülikool astub olulise sammu ressursside taaskasutamise suunas (2024-04-01 05:58:20)


Hammasrattad. Foto: Eesti Maaülikool


Eesti Maaülikool võttis eesmärgiks asendada hiljemalt 2025. aastaks kõikides maaülikooli seadmetes kasutusel olevad metallist hammasülekandesüsteemide detailid puiduga. Muudatuse eesmärk on rõhutada ringbiomajanduse olulisust ning suurendada maaülikooli instituutide ühisosa. 
 

Puidust hammasrattaid hakatakse tootma puidu tootmisjääkidest. See tähendab, et ühtegi puud hammasrataste loomiseks spetsiaalselt maha ei võeta. 

"Puidu kasutuselevõtt hammasrataste tootmises on maaülikooli jaoks oluline samm ringbiomajanduse suunas," ütles Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria instituudi direktor Marek Metslaid. "See mitte ainult ei aita vähendada meie keskkonnamõju, vaid rõhutab ka meie pühendumust jätkusuutlikkusele ja innovatsioonile." 
 

“Protsess algab olukorra hindamisega ehk esmalt on vaja kokku koguda info selle kohta, kui palju ja mis suuruses hammasrattaid olemasolevates seadmetes kasutatud on. Edasi antakse info metsa- ja maakorralduse ning metsatööstuse õppetoolile, kus korraldatakse hammasrataste väljalõikamine CNC-freespingil,” selgitas edasisi plaane  Marek Metslaid. 
 

Puidust hammasrataste edukaks töös hoidmiseks hakatakse neid õlitama toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli õppe- ja teadustöös ülejääva kasutatud toiduõliga. See võimaldab ressursse edukalt taaskasutada ning vähendada seeläbi jäätmete teket.  
 

“Loodame, et meie algatus inspireerib ka teisi organisatsioone, et luua parem ja jätkusuutlikum tulevik,” sõnas Metslaid. 
 

Ettevalmistused ning katsed tehnoloogiliseks muudatuseks algasid juba 2022. aastal, mil Eesti Maaülikooli struktuurireformi käigus tekkis erinevate üksuste liitmisel metsanduse ja inseneeria instituut. Instituudi ühtsustunde suurendamiseks hakati otsima viise metsanduse ja inseneeria valdkonna lõimimiseks, mille tulemusel sündiski idee puidust hammasratastest. 
 

Kõik senised seadmetes kasutusel olevad hammasrattad on plaanis välja vahetada hiljemalt 2025. aasta alguseks. Puidust hammasratastega tehnoloogia esmaesitlus toimub aga 18.-20. aprillini toimuval Maamessil. 

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 01.04.2024 pressiteade 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.