Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Arenduste hüvitusalad saavad kindlama kaitse (2024-04-01 05:04:28)


Kliimaministeerium, Keskkonnaamet ja RMK leppisid kokku töökorralduses, kuidas jõuab teave arenduste keskkonnakahju kompenseerimiseks ettenähtud hüvitusalade kohta kõigi osapoolteni ja alad jäävad majandustegevusest puutumata.

Uus töökorraldus näeb ette, et edaspidi jõuab hüvitusalade informatsioon vajalikule kaardikihile kohe pärast kompensatsiooniks sobilike alade väljavalimist ja enne hüvitusalasid sisaldavate planeeringumuudatuse kooskõlastamisele saatmist. Ennetava meetmena vastutab Keskkonnaamet hüvitusalade Eesti looduse infosüsteemi  (EELIS) kandmise eest ja nii jõuab hüvitusalade info tulevikus kiiresti ka metsaregistrisse. Rohkem aega võtva ametliku kooskõlastusprotsessi tulemusel võivad alad teatud määral muutuda, siis tehakse hiljem kaartidel vastavad korrektuurid.

Eestis on käimas mitmeid suurarendusi, näiteks Rail Baltic ja Nursipalu kaitsepolügoon, nende hüvitusalade väljavalimine, menetlemine ja vajalikule kaardikihile jõudmine võtab pikalt aega ning seetõttu võivad hüvitusalad sattuda majandamisse. „Uus töökorraldus kindlustab, et hüvitusalad täidavad oma ülesannet ja arendamisele ette jäävad liigid saavad seal uue elupaiga,“ ütles kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets. „Hüvitusalade planeerimise protsessi muutmiseks ning looduskaitsealade ja hüvitusalade loomiseks vajaliku menetluse selgeks eristamiseks lisab Kliimaministeerium vajaliku regulatsiooni hetkel ette valmistatava Looduskaitseseaduse muutmise ettepanekute hulka.“

„Meil tuleb järjest rohkem projekte juurde, mis vajavad hüvitusalasid, seega vajame kindlat korda, et info ametiasutuste vahel liiguks võimalikult kiirelt. Info jõudmine metsaregistrisse annab Keskkonnaametile aluse hüvitusaladele võetavate metsateatise kinnitamisest loobuda,“ rääkis Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

RMK võtab aastas tuhandeid metsateatisi ja automaatselt jäävad meil majandamisest välja kaitsealad ja direktiivi metsaelupaigad ka väljaspool kaitsealasid. „Hüvitusalade kaardikihile jõudmine aitab vältida olukordi, kus RMK majandab hüvitusalaks plaanitud majandusmetsa, sest meil puudub selle kohta info. Selgus ja toimivad süsteemid on kõigi huvides,“ selgitas RMK juhatuse esimees Mikk Marran.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi, Keskkonnaameti ja RMK 1.04.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.