Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus- ja Toiduamet: taimekaitsevahendite järjekorra vähendamine on prioriteet (2024-03-19 12:17:44)


Põllumajandus- ja Toiduamet võtab taimekaitsevahendid suurema tähelepanu alla. See hõlmab järjekordade vähendamist, koostöö tõhustamist sektoriga ning toiduohutuse tagamist.

 

Taimekaitsevahendite kasutamisele on väga selged piirangud ning iga taimekaitsevahendi turule lubamisele eelneb pikk protsess, kus hinnatakse võimalikke riske, mis on seotud nii keskkonna- kui toiduohutusega. Ühes liikmesriigis turule lubatud taimekaitsevahendi kasutamine võib olla Eestis keelatud ja vastupidi.

 

Põllumajandus- ja Toiduamet on Eestis taimekaitsevahendite hindaja, aga kontrollib muu hulgas ka seda, et taimekaitsevahendeid kasutatakse korrektselt ning et eestimaalaste toidulauale jõuab alati ohutu toit. Selleks et anda ülevaade hetkeseisust ja tulevikuplaanidest, korraldas amet eelmisel nädalal infopäeva, kus tutvustati senist praktikat ja tähelepanekuid, jagati mõtteid ning otsiti lahendusi. Heameel on tõdeda, et valdavalt on taimekasvatajad teadlikud ja vastutustundlikud ning Eesti toidu ohutus on tagatud.

 

Põllumajandus- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Anu Nemvaltsi sõnul on sellised kohtumised väga olulised selleks, et amet saaks ise rääkida, millised väljakutsed meil on ja millised on võimalused nende ületamiseks, ning tekiks mõttevahetus täiendavate lahenduste leidmiseks. Tegutseme põllumajandustootjatega ühise eesmärgi nimel, et ohutu toit oleks laual. Selle tootmise käigus peame tagama ohutuse nii inimestele, loomadele kui keskkonnale,“ kirjeldas Nemvalts.

 

Viimasel ajal on amet saanud kriitikat, et hindamise järjekorrad taimekaitsevahendi turule lubamiseks on liiga pikad. „Teeme kõik selleks, et pikkasid hindamise järjekordasid lühendada. Selleks vaatame üle oma tööde korraldust ja suurendame meeskonda. Samas olukorras olid meie Rootsi kolleegid aastal 2015 ja järjekordade lühendamine võttis neil aega kolm aastat. Püüame olla vähemalt samal tasemel,“ kinnitas Nemvalts.

 

Infopäeva raames toimus ka vestlusring „Millised on võimalused ja väljakutsed, et taimekaitsevahendi  turule jõudmine ei saaks komistuskiviks“, kus amet koos taimekasvatajate ja turustajate esindajatega tõdesid, et tõhustada tuleb ka organisatsioonide vahelist koostööd, nii omavahel infovahetamise kui ka tarbijate teadlikkuse tõstmise mõttes. Lepiti kokku, et sellised kohtumised muutuvad regulaarseks.

 

Põllumajandus- ja Toiduamet korraldas 14. märtsil infopäeva „Taimekasvataja tänane ja homne – kelle huve PTA esindab?“. Infopäeval osalesid teiste seas Eesti Seemneliit MTÜ, BASF Agricultural Solutions, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Maasikakasvatajate Liit, Maaelu Teadmuskeskus, Eesti Taimekaitse Assotsiatsioon, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium.

 

Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti 19.03.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.