Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Järvamaa metsades jagub tänavu marju (2007-07-11 08:53:33)


Soodsad ilmaolud on pannud metsas kasvama hulgaliselt mustikaid ja murakaid, lootust on ka suurele jõhvikasaagile. Vaid vähesed marjad jõuavad turule, sest järvalastel on tavaks korjata metsaande vaid oma tarbeks.

 

Koigilane Sirje Mehik korjas pühapäeval mõne tunniga kodulähedasest metsast pangetäie murakaid ja arvas, et kindlasti peab tulema tagasi ka mustikale.

 

Mehiku lapselaps Diandra Chelin istus samal ajal marjadest sinetava mustikapõõsa juures ja kiitis, et need olla suured ja magusad.

 

Järvamaal marjade ja seente kokkuostuga tegeleva osaühingu Wiberg Food juhataja Ragmar Rikbergi ütlust mööda hakkab marjahooaeg alles lahti minema.

 

Sõstarde hinnad sel aastal tõusevad

Rikbergi arvates näitavad Lõuna-Eestist korjatud mustikakogused, et tänavune aasta on eelmisest põuasuvest peajagu üle. Kui eelmisel aastal ulatus mustikate kokkuostuhind viiekümne kroonini, siis sel aastal jääb see Rikbergi ennustusel paarikümne krooni juurde.

Ka kukeseeni lisandub Rikbergi ütlust mööda iga sajuga.

 

Paremat hinda saavad marjade eest sõstramüüjad, sest külm tegi liiga sõstrapõõsastele Poolas, mis muidu varustab marjadega suurt osa Euroopast.

 

Wiberg Food hakkab marju kokku ostma paari nädala pärast, ettevõttele saab müüa mustikaid, punaseid ja musti sõstraid. «Järvalased ei ole eriti suured marjade müügiks korjajad ning tundub, et viimasel ajal on selliseid inimesi veelgi vähemaks jäänud,» märkis Rikberg.

 

Tema juttu kinnitas ka Paide turul valitsev marjamüüjate nappus. Eile olid kohal vaid üksikud müüjad, kes pakkusid koduaiast korjatut, metsamarju ega seeni silma ei jäänud.

Lillemüüja Renate Kivisaar Paide turult ütles, et vanuse tõttu ta enam metsas ei käi, kuid klientide ütlust mööda on sel aastal palju rohkem mustikaid kui eelmisel.

 

Ka Meeli Siilivask Käravetelt teadis öelda, et mustikaid tasub kindlasti korjama minna. Vaarikaid olevat vähe nagu eelmiselgi aastal, aga kui teada mõnd head kohta, võib neidki leida.

 

Milline tuleb tänavune seeneaasta, ei osanud ennustada veel ka seeneteadlane Erast Parmasto. «Üldiselt on ilmad aga niisugused, et seeni peaks tulema küll, on olnud soe ja vihmane samuti,» arvas ta vastuseks Äripäeva küsimusele.

 

Murakaid rabas jagub

RMK Väätsa metskonna ülem Harti Paimets arvas, et mustikate korjamisega võiks veel pisut oodata, kuni marjad rohkem valmis saavad. «Päris korralik mustikasuvi, nälga ei jää,» sõnas ta marjasaagi kohta. Paimets ise on korjanud juba mõned liitrid murakaid. «Meie rabades murakaid leidub ja neid kõlbab juba potti panna küll,» sõnas ta.

 

Paimets palus marjulistel murakarabas meeles pidada, et suitsumehed konid korralikult ära kustutaksid ja sädemeid laiali ei loobiks. «Viimaste päevade sajud on küll metsa all kuivust leevendanud, kuid tuleohutust maksab metsas alati silmas pidada,» pani ta marjulistele südamele.

 

Allikas: ajaleht Järva Teataja 10.07.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.