Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kliimaministeerium kutsub arutama kliimaseaduse ja rohereformi teemal  (2024-02-27 14:01:00)


Kliimaministeerium ja Riigikantselei kutsuvad inimesi igas Eestimaa paigas arutlema kliimamuutuste leevendamise ja nendega kohanemise üle ning avaldama arvamust kliimaseaduse ja rohereformi kohta.  

 

Kliimaosakonna juht Laura Remmelgas ütles, et avalikele aruteludele on oodatud kõik inimesed, kellele läheb riigis toimuv korda ning tahaksid ka kliimaseaduse kujunemises ja hilisemas rakendamises kaasa rääkida.  

 

„Kliimamuutused suunavad mõtlema, kuidas oma seniseid käitumis- ja majandamisharjumusi targemaks mudida, et keskkond oleks puhtam ja mõnusam. Igaüks saab nüüd kaasa rääkida, milliseid parendusi saame igapäevaelus ja ettevõtluses teha. Arutelu võib pidada nii avalikult, näiteks mõnes kultuurikeskuses, kui ka sõpruskonnaga kasvõi saunalaval – meie ootame häid ideid, millega kliimaseaduses ja selle hilisemas rakendamises arvestada,“ sõnas Remmelgas. 

 

Arutlemiseks pakub Kliimaministeerium välja üheksa teemat, mis puudutavad kliimamuutuste leevendamise või nendega kohanemisega seotud väljakutseid ja võimalusi erinevates eluvaldkondades:  

 

·       Kuidas saaksime olla süvenevate kliimamuutuste mõjude esinemiseks tulevikus paremini valmis?  

·       Kuidas suurendada kohalike omavalitsuste ja kogukondade panust kliimamuutuste leevendamisse?  

·       Kuidas soosiksid paremad hooned, rajatised ja linnaruum kliimasõbralikku käitumist?  

·       Kuidas motiveerida inimesi kasutama vähem isiklikku sõiduautot? 

·       Kuidas saaksime kliimamuutuste leevendamise juures rohkem arvestada loodushoiuga? 

·       Kuidas muuta inimeste toidu tarbimise harjumusi kliimasõbralikumaks?  

·       Kuidas teha nii, et Eesti ettevõtted oleksid kliimasõbralikud?  

·       Kuidas vähendada maavarade kaevandamise ja kasutamisega seotud kliimamõju?  

·       Kuidas saaksid panustada sellesse, et prügilasse jõuaks vähem jäätmeid? 

 

Avalikud arutelud koonduvad Arvamusrännaku nime alla ja toimuvad 15. märtsist 15. aprillini. Arutelusid juhivad vabatahtlikud arutelujuhid. Arutelud võivad olla kinnised (ehk isiklikult kutsutud osalejatega) või avatud osalejaskonnaga. Arutelujuhid esitavad arutelude tulemusena koorunud ettepanekud Kliimaministeeriumile.  

 

Arutelujuhiks saab registreerida  14. märtsini aadressil https://arvamusrannak.ee/arutelujuhile/pane-end-kirja. Arutelujuhtidele toimuvad märtsi alguses koolitused ja veebilehel on kättesaadavad juhendmaterjalid.  

 

Kui soovid küll arvamust avaldada ning mõne avaliku aruteluga osaleda, kuid ise arutelu juhtida ei taha, siis hoia silma peal arvamusrännaku veebilehel, kuhu koondame jooksvalt avalike arutelude infot: https://arvamusrannak.ee/osalejale/avalikud-arutelud.  

 

Kui sa ei saa või ei soovi osaleda avalikel aruteludel, siis edasta oma ettepanekud individuaalselt: https://kliimaministeerium.ee/rohereform-kliima/kliimaseadus/avalda-arvamust

 

Info arutelude juhtimise ja selle osalusvõimaluste ning koolituste kohta on kättesaadav arvamusrännaku kodulehel www.arvamusrannak.ee

 

Arvamusrännak on Riigikantselei välja töötatud kodanike kaasamise formaat, mida esimest korda kasutati riigi pikaajalise arengustrateegiale „Eesti 2035“ sisendi kogumiseks 2022. aasta novembris.  

 

Kliimaseadus on valdkonnaülene seadus, kus sätestatakse kasvuhoonegaaside heite vähendamise sihttasemed ja sektoriteülesed poliitikakujundamise põhimõtted. Seaduse põhitekstis  ei loetleta sihttasemeteni jõudmiseks rakendatavaid  meetmeid, küll aga lisatakse need seaduse seletuskirja, et oleks selgitatud, kuidas seaduses sätestatud eesmärkideni kõige optimaalsemalt jõuda. Kliimaseaduse loomisel juhindutakse üheksa valdkondliku töörühma ettepanekutest, mida täiendab Arvamusrännaku sisend. Kliimaseaduse koostamist nõustab teadlastest ja valdkondlikest ekspertidest koosnev kliimanõukogu. 

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 27.02.2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.