Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mitmekorruselised kasvuhooned tuleviku põllumajanduses? (2007-07-08 08:35:28)


Mitmed Ameerika teadlased leiavad, et tuleviku võimalikele toiduvähenemise probleemidele võiksid pakkuda lahendust linnakeskustes asuvad taimekasvatuseks mõeldud mitmekorruselised klaasist kõrghooned. Columbia Ülikooli professori Dickson Despommieri sõnul läheb aastal 2050 maailma toitmiseks tarvis viiendiku võrra suuremat maa-ala kui Brasiilia.

 

Uue ideena soovitab ta koondada võimalikult suurt osa taimekasvatusest linnadesse. See annaks õigete rakenduste ja lahenduste korral palju juurde linnade arhitektuurilisele ilmele, võimaldaks tarbija lähedal toota ohutul ja säästikul viisil toiduaineid ning vähendada ka inimkonna survet keskkonnale.

 

Eelistena toob Despommier veel välja asjaolu, et nn vertikaalsed farmid saaksid aasta läbi toota mahekultuure, kasutades taaskasutatavat vett ja vältides ilmastikust tingitud riske. See vähendaks oluliselt erinevate fossiilsete kütuste tarbimist. Arvutuste kohaselt kulub ühe inimese aastase toiduvajaduse rahuldamiseks ligikaudu 300 ruutjala suurune kasvuhoonepind.

 

Üks 30korruseline linnakvartal suudaks isegi praeguste tehnoloogiate juures pakkuda 10 000 inimesele aastase toiduvajaduse. Despommier leiab, et idee edukaks toimimiseks on vajalik selliste teadusharude, nagu hüdrobiolooga, jäätmekäitlus, linnaplaneerimine, taime- ja loomageneetika, intensiivne areng.


Allikas: Põllumehe e-uudised 6/2007 / www.fwi.co.uk

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.