Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Selle aasta maasikasaak eelmisest kehvem (2007-07-08 08:29:16)

 

Tänavune aasta on Jõgevamaa maasikakasvatajatele olnud pigem nigel kui saagirohke, kuid vaatamata raskustele tulevad marjaistanduste pidajad ots-otsaga kokku.

 

Aidus asuva Endel Tiksi Udu talu maasikakasvanduse peremees Sulev Tiks räägib, et sel aastal on saak eelmise aastaga võrreldes oluliselt kehvem. Saaginappuses saab süüdistada vihma ja vähest päikesepaistet. Vaatamata sellele on nõudlus suur ja marjad, mis korjatakse, lähevad kohe Jõgeva turul kaubaks, hinnaga 35 krooni kilo. Ühe päeva jooksul tuleb istanduse ja turu vahet sõita umbes kolm korda, et marju juurde tuua.

 

Udu talu palkab ka noori appi maasikaid korjama, kuna oma jõududega saaki ära korjata on praktiliselt võimatu. Konkurentsi peab Udu talu peremees väga eluterveks, sest tema sõnul ei jää keegi Jõgeva turul maasika müügiga otsesesse kahjumisse.

“Kõik marjad ostetakse ära,” lisas ta kindlalt. Istanduse rajamine maksab loomulikult ka suurt raha. Õnneks on Eestis olemas riiklikke ja eurotoetusi vahendav Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet ehk PRIA, mis aitab talunikel oma ärile jalad alla saada. Ka Sulev Tiks on saanud PRIA abiga oma ettevõttele hoo sisse.

Pikkjärvel asuva maasikakasvatustalu omanik Taavi Masso peab tänavuse kehva saagi põhjuseks peamiselt pikka ja sooja talve, mis pani taimed külmal ajal kasvama.

 

Oonurme maasikakasvataja Raul Soopalu seevastu oletab, et tänavune kehv saak on mullusuvise kuivuse tagajärg. “Põld oli sügiseks üsna pruun,” ütles Raul Soopalu. “Mõni ime siis, et tänavune saak mullusest poole väiksem on.”

 

Taavi Masso kasvatab maasikaid 2,6 hektaril. Tema sõnul algas marjahooaeg tänavu ootamatult varakult ja praegu hakkab see juba läbi saama. “Võib-olla Põhja-Eestis kestab marjaaeg kauem,” lisas Taavi Masso.

 

Tema turustab oma saagi Tallinnasse, sest see olevat kõige tulusam. “Kuna transport on minu enda poolt, siis ei pea ma kellelegi maksma sõidu- ja vahenduskulusid,” rääkis Masso. Marjade korjamiseks on Masso endale värvanud Tallinna Maleva noored, kes pärast laulu- ja tantsupidu ka Pikkjärvele tööle tulevad.

 

Sulev Tiksi juttu vihma kohta kinnitab ka Pikkjärve kasvanduse peremees, kes lisas, et vihm teeb küpsetele marjadele oluliselt liiga ning vihma ajal ei ole võimalik saaki korjata. Samas ei taheta ka väga palavat ilma, kuna siis on samuti halb korjata.

 

Allikas: ajaleht Vooremaa 07.07.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.