Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kujundatakse seisukohti Euroopa komisjoni loomade veo nõuete muutmise algatusele (2024-02-19 06:12:09)


Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumis toimus kaasamisüritus, et kujundada ühiselt Eesti jaoks vastuvõetavad seisukohad Euroopa Komisjoni algatusele, mille eesmärk on tagada senisest suurem loomade heaolu nende veol. Pooled toetavad loomade heaolu tõstmist, ent selleni jõudmiseks peab eelnevalt lahendama mitu kitsaskohta, et säilitada kohaliku loomakasvatussektori elujõud ning toidujulgeolek ja varustuskindlus.

 

Algatuses väljapakutud temperatuurid, mille puhul peab loomade vedu olema lühem või sootuks välditud, vajavad kohandamist Eesti oludesse, kuna temperatuur on meil sügisest kevadeni sageli alla nulli. „Ehkki on mõistetav, et loomade vedu peab toimuma temperatuuril, mis on nende jaoks talutav, on praegune külmakraadide alampiir loomaliigiti liigselt piirav. Siinsed loomad on harjunud madalamate temperatuuridega, kui näiteks Kesk- või Lõuna-Euroopas. Sarnaselt meile on madalam temperatuur murekohaks ka teistes põhjapoolsetes riikides,“ rääkis toiduohutuse asekantsler Hendrik Kuusk.

 

Euroopa Komisjon soovib üle vaadata ka nõuded teekondade pikkusele ja puhkepausidele, et pikema veo puhul saaksid loomad vahepeal puhata. Välja pakutud nõuetel on oluline mõju Eesti loomakasvatussektorile.

 

„Pikad veoajad on loomadele kindlasti kurnavad, ent arvestades Euroopa Liidu vaba turgu, on oluline ka meie enda loomakasvatussektori jätkusuutlikkus. On arusaadav, et aastatega tekkinud usaldusest ja heast koostööst kaugemate partneritega ei soovita kergekäeliselt loobuda. Seda enam, et teatud toodangu nõudlus Eestis ja naaberriikides on väike, mistõttu oleks rangemate nõuete puhul uute turgude leidmine väga keeruline,“ rääkis asekantsler Kuusk arutelul kõlanust.

 

Lisaks soovib komisjon algatusega parandada haavatavamate loomade vedude tingimusi ja kasutada loomade veost ülevaate saamiseks rohkem erinevaid digilahendusi.

 

Kirjalikke ettepanekuid algatuse kohta ootab Regionaal- ja Põllumajandusministeerium sektorilt hiljemalt 22.veebruaril 2024.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.