Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maa-amet avas uue katastri e-teenuse maatüki kasutusõiguste märkimiseks (2024-02-14 06:30:09)



Maa-amet käivitas uudse digilahenduse, kus inimesed saavad katastris ise oma maatüki kasutuskokkuleppeid luua.

 

Esmakordselt Eestis on kõigil võimalik digitaalselt otse katastris luua oma maatüki kasutusõiguste ruumiandmeid. „Kui varem märgiti maatüki kasutusõigused tihti paberskeemidel värvilise pliiatsiga, siis nüüd saab need digitaalselt otse katastrikaardile märkida,“ rääkis Maa-ameti katastri arendusosakonna juhataja Priit Kuus.

 

Veebruari alguses käivitunud teenust on esimese kümne päevaga kasutanud 372 inimest ja kõige kiirem uute ruumiandmete märkimine võttis aega vaid 3 minutit 44 sekundit. „Iga maaomanik soovib, et tema maatükiga seotud andmed oleksid selged ja üheselt arusaadavad. Nüüd saab kokkulepped tehnovõrguvaldajatega või juurdepääsuõigused naabrite vahel enne notarisse pöördumist kaardile märkida,“ lisas Kuus. 

 

Katastri uus teenus - Piiratud Asjaõiguste Ruumiandmete Infosüsteem (PARI) – võimaldab enne notari poole pöördumist märkida kaardile maatüki kasutusala ning edastada notarile unikaalne ruumiandmete tunnus. Seeläbi on tagatud, et Kinnistusraamatusse kandmisel muutuvad õiguslikult siduvad kasutusõiguste alad kitsenduste kaardil nähtavaks. Seejuures on oluline märkida, et PARI eesmärk on visualiseerida kinnistusraamatu 3. jao kannete ruumiandmeid.

 

Ka notar Tarvo Puri on PARI kasutusele võtnud. „Kui varem tulid inimesed arhitektilt saadud pdf-plaaniga notari juurde, siis nüüd saab arhitekt plaanist vajaliku osa PARI-sse laadida ning servituudiala ruumiline ulatus ja asukoht on nii kliendile kui ka notarile arvutis nähtav. Keerukama sisuga asjaõiguste puhul on notaril lisaks vaja abistavana kasutada muid skeeme või jooniseid. Lihtsamad teeservituudid või naabrite omavahelised tehnovõrgud saab inimene kasvõi ise või vajadusel notaribüroo abiga PARI-s valmis joonistada,“ lausus Puri.

 

01.02.2024 jõustunud seaduse muudatustest tulenevalt ei ole tegemist enam notariaalse lepingu konfidentsiaalse osaga, vaid katastri ruumiandmetega. Seega kui notarilepingu lisaks pannakse PARI ruumiandmete väljavõte, siis lepingut ega selle olulisi tingimusi katastrisse ei kanta. Katastris on info üksnes kinnistusraamatusse kantud 3. jao kannete ruumikujude kohta.

 

PARI-sse andmete sisestamiseks tuleb rakendusse sisse logida. Ruumiandmeid võib ette valmistada igaüks. Ruumiandmete sisestamine on võimalik nii kaardil joonistades kui ka failist üles laadides. Peale andmete salvestamist on vaja kontrollida, kas sisestatud ruumikuju andmed on korrektsed ning seejärel on juba võimalik edastada notarile unikaalne ruumiandmete tunnus.

 

PARI rakenduses on mitmeid tööriistu, mis tagavad kasutajamugavuse andmete sisestamiseks ja vajadusel muutmiseks. Täiendavalt kuvab rakendus maatükil juba olemasolevaid kitsendusi ning informatiivselt maa maksustamishinda, mis võib olla indikatsiooniks servituuditasude määramisel. Rakenduse kaudu kantakse kehtivad piiratud asjaõigused ja sundvaldused edaspidi kitsenduste kaardile.

 

Katastri uus rakendus asub aadressil https://pari.kataster.ee 

 

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.