Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaagentuur allkirjastas lepingu, mis aitab tõsta Eesti õhuruumi ohutust (2024-02-14 06:24:08)


Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala allkirjastas koostöölepingu välispartneriga, mis aitab oluliselt tõsta Eesti õhuruumi ohutust, optimeerida lende ja sellega vähendada valdkonna keskkonnamõju.

Keskkonnaagentuur osutab Eesti tsiviillennuväljadel ja Tallinna lennuinfopiirkonnas õhuruumi kasutajatele meteoroloogilist prognoos- ja hoiatusteenust. Teenuse peaeesmärk on ohutu, regulaarse ja efektiivse lennuliikluse soodustamine, edastades vastavat informatsiooni õhusõidukite meeskondadele, lennuliiklusteenistuste üksustele ja teistele tarbijatele, kes on seotud lennuliikluse korraldamisega.

Keskkonnaagentuuri lennusünoptikud koostavad madalamate lennukõrguste kohta ohtlike ilmastikunähtuste kaarte. Kaartide sisu on kooskõlas rahvusvaheliste reeglite ja Transpordiameti nõuetega, hõlmates lisaks Eesti õhuruumile osaliselt ka Läti, Soome ja Rootsi riikide territooriume. Seni on informatsioon ilmatikunähtuste kohta toodud üldistatud tasemel. Keskkonnaagentuuri lennumeteoroloogiateenuse prognoosinfo ja operatiivsed andmed on kättesaadavad lennuilm.ee leheküljel.

Rahvusvaheline koostöö on oluline, kuna nii saame osa uutest teadmistest ja algatustest. Kuulume  Põhjamaade lennumeteoroloogia konsortsiumi NAMCON. Seal on viimastel aastatel arendatud toodet nimega  Low Level Forcast ehk madalate kõrguste prognoos, mida nüüd saab hakata kasutama ka Eesti õhuruumis. Toode loob võimaluse riigipiiride üleselt luua detailne ja ühistel alustel koostatud lennumeteoroloogiline prognoos ohtlike ilmastikunähtuste kohta madalatel kõrgustelVäljundiks on madalate kõrguste prognooskaart kuni  3 km (10 000 ft) kõrguseni. „Põhiliste kasusaajatena näeme väikelennundust, hobilendureid ja helikopterite käitajaid nagu näiteks  Politsei- ja Piirivalveamet, kes lendavad madalamatel kõrgustel. Lendude ohutuse tagamine on väga oluline ja siin on täpsem ilmaprognoos väga tähtis komponent. Kõik see aitab kaasa ka säästlikumale lennundusele, kuna lendude planeerimine ja riskide juhtimise prognoos paraneb,” toob kasutegurid välja Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala. Rootsi, Soome ja Taani  lennumeteoroloogiateenuse osutajad kasutavad sellist teenust juba täna.

 

Rahvusvahelise koostöö raames on Keskkonnaagentuur aktiivselt suhelnud oma Rootsi kolleegidega, kellega on kavas vajalikku tööriista edasi arendada meie vajadustele vastavaks. Vastav koostööleping on allkirjastatudallkirjastatud. Leping hõlmab lisaks ka koolitusi sünoptikutele ja tehnilistele spetsialistidele ning hooldustöid. 2024. aasta lõpus plaanib Keskkonnaagentuur uue teenuse osutamisega alustada.

 

Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.