Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / 09. veebruar 2024 (2024-02-09 13:10:16)

 

Eesti põllumajandusorganisatsioonid kohtusid regionaalminister Madis Kallasega


Eesti põllumajanduse katusorganisatsioonid Eesti Nooratalunikud MTÜ, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eestimaa Talupidajate Keskliit kohtusid 8. veebruaril regionaalminister Madis Kallasega andmaks ülevaadet põllumajanduse hetkeolukorrast ja valdkonna ees seisvatest probleemidest ning arutamaks võimalusi põllumajandustootjate olukorra leevendamiseks ja lahenduste leidmiseks.

Sarnaselt teiste Euroopa riikidega seisavad ka Eesti põllumehed silmitsi mitmete tõsiste probleemidega, mis lahendusi leidmata võivad olulisel määral kahjustada eesti omamaise toidutootmise jätkusuutlikkust ning toidu varustuskindluse ohustamist. „Sissetulekute vähenemine tulenevalt eelmise aasta halbadest ilmastikutingimustest tingitud madalamatest saakidest ja kokkuostuhindade langusest, uue perioodi pindalatoetuste tasemete langus kohati üle 30%, toetuste taotlemise ja menetlemise keerukus ja liigne bürokraatia nii ettevõtjatele kui PRIA-le, kontrollide paljusus, mitmete maksude ja tasude tõus, ettevõtete finantseerimisvajaduste ebapiisav rahuldamine, planeeritav automaks ja tulumaksu tõus, ebakindlus rohepöörde ja kliimaseadusega seonduvalt jne. See on vaid osa probleemidest, mis lahendamist vajavad,“ loetles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot.


Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel. 

 

 

 

 

 

 

Eesti väiketootjad valmistuvad toiduturismi maailmas laineid lööma
 

Eesti väiketootjad seisavad silmitsi põneva väljakutsega, milleks on areneda mitte ainult toidu- ja joogivalmistajatena, vaid ka tõelise toiduturismi magnetina. Kuidas seda teha?

Vastus peitub rahvusvahelises projektis nimega BASCIL, kus 12 julget ettevõtjat on ühinenud eesmärgiga muuta Eesti maapiirkond tõeliselt ahvatlevaks sihtkohaks toidunautlejatele. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Maaturismi Ühing seisavad projektipartneritena selle eest, et koordineerida tegevusi ning innustada ettevõtjaid oma potentsiaali avastama ja rakendama.

Sellel nädalal, 8.-10. veebruaril, toimub turismimess Tourest 2024, kus Elamused ja maitsed hallis kohtuvad huvilised teiste hulgas BASCIL projektis osalevate ettevõtjatega. Projekti eesmärk on, et 2024. aasta suvehooajal tuleksid ettevõtjad turule oma uue või uuendatud toiduturismi teenusega. Selle nimel näevad ettevõtjad talvekuudel vaeva, kavandades ja katsetades koos oma meeskonna ning mentoriga.

 

Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel. 

 

 

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda panustas “Northern Roots” foorumi õnnestumisse.
24.-25.jaanuaril 2024 toimus Tallinnas Kultuurikatlas Taastava põllumajanduse foorum “Northern Roots”, mis sai kohtumispaigaks ligikaudu 400-le põllumehele ja teistele keskkonnahoidlikku toidutootmist väärtustavatele osalejatele Eestist ja lähiriikidest.

 

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda andis oma panuse foorumi õnnestumisse toetades jätkusuutliku loomakasvatuse ning karjatamise teemalise sessiooni toimumist. Kingsclare Estate farmi juht Tim May Inglismaalt jagas enda kogemusi taastava põllumajanduse ning mahetootmise põhimõtete rakendamisest piimatootmises. Farmi maadel karjatatakse 480 Uus-Meremaa Friisi ja Jersey tõugude ristandiga piimaveist ning kasutusel on mobiilne lüpsiplats. Ettekandele järgnenud paneeldiskussioonis arutleti loomade talvise karjatamise praktikate kasulikkuse üle, sh. millised on Eesti põllumeeste võimalused nende kasutamiseks siinses kliimavööndis.

 

Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel. 

 

 

Eesti, Läti ja Soome põllumajandustootjate esindusorganisatsioonid jätkavad projekti „BreedExpo2“ raames koostööd uute eksportturgude leidmiseks väljaspool Euroopa Liitu.

Üheks sihtturuks on valitud Türgi, mis omab suurt potentsiaali lisaks elusloomadele ka aretusmaterjalide müügiks. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu esindajad koos Soome ja Läti kolleegidega külastasid 30.01-01.02.2024 Izmiri piirkonda Türgis, sh käidi kohalikes farmides

Külastuste käigus saadi hea ülevaade Türgi loomakasvatussektori hetkeolukorrast ja tuleviku väljavaadetest. Delegatsioon külastas ka Izmiris toimuvat regiooni suurimat põllumajandusmessi AgroExpo, mille raames toimus mitmeid kohtumisi kohalike koostööpartneritega. Järgmisel aastal on kavas osaleda Izmiri AgroExpo messil projekti „BreedExpo2“ raames kolme riigi ühisstendiga.



Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel


 

 

 

 

Kojaga liitus Eesti Erametsaliit

Eesti Erametsaliit astus eelmise aasta lõpus koja liikmeks ning koostöö kojaga on juba täna aktiivselt käima läinud. Erametsaliit on erametsaomanike huvisid kaitsev organisatsioon, mis seisab metsaomanike õiguste eest olla ise oma metsas peremees. Erametsaliidu liikmeskonda kuulub 20 metsaühistut, kelle liikmed omavad ligemale poole Eesti erametsamaast. Liikmeteks olevate metsaühistute liikmeskond ulatub umbes 10 000 erametsaomanikuni. 

„Võtame sõna metsaomanike toetuseks metsa-, kliima- ja loodushoiupoliitikas. Teemade ring, mis igapäevast tähelepanu nõuab on lai ulatudes Euroopa Liidu rohepoliitikast kohaliku omavalitsuse tasandil koostatava planeeringuni,“ märkis ettevõtte tegevjuht Jaanus Aun. 


Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel


Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 09.02.2024 uudiskiri
 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.