Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu väliskülastajate arv tõusis 2023. aastal 16,4%  (2024-02-09 06:35:00)


Välisturistide arvu kasvu vedasid lätlased ja soomlased, kogu külastuste arv jäi samaks. 

 

2023. aastal majutati Tartu linna majutusasutustes 253 932 külalist, mis on 0,2% vähem kui 2022. aastal. Selges tõusutrendis oli välisriikidest Tartu saabunute arv, mis jõudis 97 711 ööbimiseni. Eriti märkimisväärne on välisturistide arvu kasv arvestades Venemaa turu pea täielikku puudumist. 

 

Tartu turismivaldkonna juht Annika Ojasaar ütles, et välisturismi tõus on tulnud just meie peamistelt sihtturgudelt. “Visit Tartu koos Lõuna-Eesti turismiklastriga on turunduses panustanud palju just Läti ja Soome turgudele ning möödunud aasta numbrid näitavad, et energia on läinud õigesse kohta. 2024. aastal ootame  ka siseturismi taastumist, sest põnev kultuuripealinna programm meelitab Tartusse ja kogu Lõuna-Eestisse rohkelt nii kohalikke kui välisriikide külastajaid," ütles Ojasaar. 

 

Tartu abilinnapea Raimond Tamm lisas, et kui hiljutise tervisekriisi perioodil toetus meie turismisektor peamiselt siseturismile, siis alates möödunud aastast on välisturistid taas üha rohkem Tartusse teed leidmas. „Meie suur eesmärk on olnud Lõuna-Eesti piirkonna pidev arendamine, mis annaks turistide põhjust piirkonnas pikemalt viibida. Keskmiselt Tartus veedetud ööde arvu kasv läheb püstitatud eesmärgiga hästi kokku. Loomulikult loodame käesoleval aastal märkimisväärset turistide arvu kasvu, sest Tartu koos Lõuna-Eestiga kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Lisaks tunnustas rahvusvaheline kestlikku turismi arendav organisatsioon Green Destinations möödunud aastal Tartut kõrge plaatinatasemega,“ ütles Tamm.

 

Tartust on saanud väga populaarne sihtkoht lätlaste ja soomlaste seas. Lätist saabunud ja siin majutunud külaliste arv oli 2023. aastal 28 689, mis on suurem ka koroonaviiruse eelsest ajast. 

 

Samuti on taas tõusmas soomlaste huvi Tartu vastu. Eelmisel aastal majutati ligikaudu 28 000 soomlast, kelle keskmiste siin viibitud ööde arv oli 1,81. Kasvavat huvi näitavad ka Leedu ja Saksamaa külastajad. 2023. aastal külastas Tartut 43% rohkem leedukaid ja 19% rohkem sakslasi kui aastal 2022. 

 

Oluliseks näitajaks lisaks ööbimiste arvule on ka külastuse kestvus, kuna kauem siin aega veetvad külastajad jõuavad piirkonnaga paremini tutvuda ja jätavad maha ka rohkem raha. Tartut külastanud inimesed veetsid siin eelmisel aastal keskmiselt 1,59 ööd, mis on esmakordselt jõudnud tagasi 2019. aasta tasemele.  

 

Languse on aga teinud siseturism. Eelmise aastaga võrreldes külastasid eestlased Tartu majutusasutusi 8,3% vähem. Samuti on langenud siseturistide poolt Tartus veedetud ööde arv. 

Keskmiselt oli hotellitubade ja täituvus 2023. aastal Tallinnas 61%, Tartus 57% ja Pärnus 53%. 

 

Majutusstatistika andmetega saab tutvuda Tartu majutusstatistika töölaual, Visit Estonia sihtkohtade töölaual või Statistikaameti andmebaasides. 

 

Vaata majutusstatistika kohta täpsemalt: https://visittartu.com/et/avaldati-2023-aasta-majutusstatistika 

 

Allikas: Tartu LV pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.