Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seirekomisjon võttis kokku põllumajanduspoliitika strateegiakava rakendamise esimese aasta (2024-02-08 07:01:41)


Seirekomisjoni hinnangul on ühise põllumajanduspoliitika strateegiagakava  käivitumine olnud ootuspärane, tõdeti 7. veebruaril toimunud maaelu arengukava 2014–2020 (MAK) ja Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) strateegiakava 2023–2027 seirekomisjoni istungil.

Seirekomisjoni istungil tutvustati ÜPP strateegiakava 2023. aasta tulemusaruannet. Aruanne aitab seirekomisjonil jälgida ÜPP strateegiakava rakendamisel tehtud edusamme ning avaldada arvamust strateegiakava tulemuslikkuse kohta. Strateegiakava 2023. aasta tulemusaruanne kirjeldas peamiselt esimese rakendamise aasta sündmusi – Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse (ELÜPS) jõustumist, ÜPP strateegiakava muutmise protsessi, sekkumiste või nende taotlusvoore ettevalmistavaid tegevusi ning andis esmase ülevaate käivitunud sekkumiste taotlusvoorude tulemustest.

ÜPP strateegiakava esimene rakendamise aasta on keskendunud perioodi ettevalmistustele. Eelmisel aastal käivitus 29 ÜPP strateegiakava sekkumist, millest esimeste väljamakseteni jõuti mesindussektori sekkumise puhul. 2023. aastal käivitus suur hulk uue perioodi pindala- ja loomapõhistest sekkumistest.

„2024. aastal avaneb valdav osa ÜPP strateegiakava sekkumiste taotlusvoorudest ning suur osa rakendamise andmetest jõuab ka tulemusaruandesse, sh esimesed suuremad väljamaksed eelmise aasta pindala- ja loomatoetuste eest,“ sõnas seirekomisjoni esimees Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kantsler Marko Gorban.

Lisaks arutati seirekomisjoniga, millised peaksid olema uute ÜPP strateegiakava sekkumiste raames toetatavate investeeringute väljavalimise metoodika ja valikukriteeriumid. Seirekomisjoni istungil tutvustati lühikeste tarneahelate ja kohaliku turu arendamise toetust, mille taotlusvoor on planeeritud maikuusse, ning investeeringutoetust põllumajandusega seotud taristu kaasajastamiseks, mille taotlusvoor on planeeritud 2024. aasta lõppu.

Lähipäevil on ÜPP strateegiakava 2023. aasta tulemusaruandega võimalik tutvuda Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kodulehel.

 

Taust

 

„Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika strateegiakava 2023–2027“ on Euroopa Põllumajanduse Tagatisfondist, Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav kava, mille raames toetatakse põllumajanduse, metsanduse ja maapiirkondade ajakohastamist ning kestlikkust. Strateegiakava tulemusraamistik võimaldab ÜPP strateegiakava rakendamise vältel seirata selle tulemuslikkust ning teavitada sellest nii Euroopa Komisjoni kui ka avalikkust.

 

Strateegiakava seirekomisjoni kuulub 30 põllumajandus- ja toidusektori, keskkonnaalast ning maaettevõtjate ja -kogukondade esindusorganisatsiooni, kelle üheks ülesandeks on analüüsida Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika strateegiakava rakendamist ja tulemuslikkust.

 

Strateegiakava seire ja hindamise teostamise ning seirekomisjoni istungite kohta saab ülevaate Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kodulehelt

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi 8. veebruar 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.