Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaomanikul lasub kohustus teavitada tuulekaerast (2007-07-06 07:22:21)

 

Maakasutaja, kes leiab oma põldudel tuulekaera, on kohustatud teavitama taimetoodangu inspektsiooni. Teavitamata jätmine võib maaomanikule pahandusi kaasa tuua.

 

Seda tuleb teha aastast 2005, kui jõustus maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seadus.

 

«Selle põhjal võeti vastu tuulekaera tõrje abinõusid käsitlev määrus, mille alusel on kehtestatud teatise ja tõrjekava vorm,» selgitas taimetoodangu inspektsiooni Valga büroo juhataja Sirje Allik.

 

«Ühtlasi tuleb teatise esitanud maaomanikul ühe aasta jooksul koostada ja esitada inspektsioonile tuulekaera tõrje kava.»

 

Teatise vorm leidub taimetoodangu inspektsiooni kodulehel internetis viite all «Tuulekaer», kuid maaomanik võib pöörduda sellest teavitamiseks ka otse inspektsiooni kohaliku büroo poole, mis Valgas asub aadressil Lai 19.

 

Teavitamine võiks olla aktiivsem

 

«Meilt saab nii teatise blankette, selgitusi nende täitmise ja seadusandlusesse puutuva kohta kui ka nõustamist tõrjekava koostamiseks,» rääkis Sirje Allik.

 

«Juhul, kui PRIA esindajad põldusid kontrollima tulevad ja avastavad seal tuulekaera, millest taimetoodangu inspektsiooni pole teavitatud, võib sellega kaasneda pindalatoetuste vähendamine,» teadis Allik.

 

Tuulekaeraga saastunud teravilja ei taha ka kokkuostjad, kes on kehtestanud tuulekaera seemnete esinemise piirmäära ostetavas viljas. Kui tootja kasutab tuulekaeraga saastunud teravilja loomasöödaks, tuleb arvestada, et selle seemned jõuavad maasse tagasi orgaanilise väetisena. Külviseemnena kasutamisel on oht risustada ka puhtad põllud.

 

Tuulekaer on konkurent kultuurtaimedele ja neist tugevamana võib viimased jätta alarindesse. Saagikuse vähenemine on ju samuti maaomaniku kahju.

 

Allik arvas, et kõik põllumajandustootjad peaksid just neil päevil oma põllud üle vaatama, sest paari viimase nädala jooksul on tuulekaer kultuurtaimedest üle kasvanud ja praegu veel märgatav.

 

«Kui seda esineb massiliselt, nii et välja kitkuda ei jõua, siis praegu polegi enam midagi teha. Tuleb ainult põld meelde jätta, saak eraldi koristada ja järgmisel aastal teha keemiline tõrje,» täheldas Sirje Allik. «Praegu, juulikuus keemilist tõrjet enam teha ei saa.»

 

Valgamaal olukord erinev

 

Taimetoodangu inspektsioonile on tunamullusest aastast saati Valgamaa põllumajandustootjate poolt esitatud 83 teatist tuulekaera leidumise kohta. Need leiud on registrisse kantud ning enamusel neist on ka tõrjekavad peal. Infosüsteemi sisestamise järge ootab Sirje Alliku laual kolm teatist.

 

«Tuulekaera tõrje on keerukas, hulgaliselt seemneid variseb põllule tavaliselt enne teravilja valmimist ja koristamist,» täheldas Allik. «Seeme võib mullas püsida idanemisvõimelisena isegi kuni kümme aastat.»

 

Ta arvas, et võib leiduda maaomanikke, kes pole tuulekaerast oma maadel teadlikudki. Ühtse pindalatoetuse taotlemisel on aga nõue, et taotleja peab esitama tuulekaeraga saastunud põldude kohta teatise taimetoodangu inspektsioonile hiljemalt 31. juuliks.

 

Tuulekaer

 

Tuulekaer on kõrreliste sugukonda kuuluv üheaastane metsiku kaera liik, mis on kujunenud tülikaks põlluumbrohuks. Levib seemnetega, on kiire paljunemisvõimega. Üks taim võib anda kuni 1000 seemet. Erinevalt kultuurkaerast on tuulekaera õite välisõklad pika põlvja ohtega, mille alumine osa on spiraalselt keerdunud.

 

Allikas: ajaleht Valgamaalane 05.07.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.