Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PTA ootab ettepanekuid taimekaitsevahendite triivi vähendavate otsakute nimekirja uuendamiseks (2024-02-07 06:29:03)


1. märtsiks tuleb taimekaitseseadmete edasimüüjatel esitada ettepanekud triivi vähendavate otsakute nimekirja uuendamiseks 2024. aasta hooajaks.

 

Eestis on lubatud kasutada riskimaandamise meetmena puhvervööndite kõrval ka triivi vähendavaid otsakuid või nende kahe meetme kombineeritud kasutust, mis võimaldab puhvervööndi ulatust vähendada. Väga oluline on meeles pidada, et veeseaduses sätestatud veekaitselisi piiranguid triivi vähendavate otsakute kasutamisega vähendada ei saa. Näiteks kui veekogule on kehtestatud 10-meetriline veekaitsevöönd, siis tuleb seda täies ulatuses alati järgida.

 

Pane tähele, et puhvervööndi vähendamine triivi vähendavaid otsakuid kasutades on lubatud ainult juhul, kui taimekaitsevahendi infolehel on vastav hoiatuslause. Turule lubatud taimekaitsevahendite infolehed ja nende kasutuspiirangud leiad Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) poolt hallatavas taimekaitsevahendite registrist.

 

Puhvervööndi vähendamiseks on lubatud kasutada ainult PTA nimekirjades olevaid otsakuid, mille triivikindlus nõutud protsendini (50%, 75% ja 90%) on ametlike katsetega kinnitatud. Nimekirja lisatakse uusi otsakuid kord aastas vastavalt taimekaitseseadmete edasimüüjate esitatud ettepanekutele. Sellel aastal tuleb ettepanekud esitada hiljemalt 1. märtsiks meiliaadressile taimekaitse@pta.agri.eePTA vaatab ettepanekud üle ja uuendab otsakute nimekirju kodulehel 1. aprilliks.

 

2023. aastal kehtinud triivi vähendavate otsakute nimekirjad poomipritsidele ning puu- ja põõsapritsidele leiab PTA kodulehelt.

 

*Triiv on pritsimisvedeliku piiskade sattumine sihtkoha asemel pritsimiseks mitte ettenähtud alale. Triivi mõjutavad paljud tegurid, neist olulisemad on tuul ja pritsitava aine piisa suurus.

*Puhvertsoon on vahemaa meetrites pritsitava ala ja kaitstava ala vahel. Näiteks võib olla kehtestatud puhvertsoon veekogudest veeorganismide kaitsmiseks (vahemaa meetrites pritsitava ala ja veepiiri vahel) või puhvertsoon põllumajanduses mittekasutatavast maast ja naaberpõldudest pritsitava ala kõrval kasvavate taimede kaitsmiseks.

 

Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.