Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ühtse tervise tippkeskuse idee sai Brüsselis koostööpartnerite toetuse (2024-02-02 08:23:25)


31. jaanuaril Brüsselis toimunud teadusseminaril jäi nii ettekannetes kui ka aruteludes kõlama koostööpartnerite ja publiku toetus ühtse tervise (One Health) tippkeskuse rajamiseks Eestisse.

 

Eesti Maaülikooli ja Eesti Teadusagentuuri koostöös Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures toimunud seminaril “One Health Unveiled: Bridging the Gaps for Global Well-being” osales üle 40 teadlase ja ametniku paljudest Euroopa riikidest.

 

Vestlusringi ühtse tervise ja globaalse heaolu seostest juhtis seminaril Eesti Maaülikooli rektor professor Ülle Jaakma. Jaakma sõnas seminari lõppedes, et nii kõnelejad kui ka seminari kuulajad mõistsid ühtse tervise teemade olulisuse kasvu kliimamuutuste ja sõjaohu valguses. „Meie siin Eestis, Euroopa Liidu idapoolses piiririigis, tunnetame võimalikke üle piiri levivate tõvede ohtusid väga selgelt. Meie head koostööpartnerid selles projektis, Helsingi ja Bologna ülikoolide esindajad Euroopa põhja- ja lõunapiirilt, kus ühel pool on arktiline ja teisal troopiline kliima, saavad aga juurde tuua meie kogemusi täiendavad teadmised nii muutunud kliima- kui ka julgeoleku olukorras,“ selgitas rektor Jaakma.

 

Ühtse tervise tippkeskuse rajamise eestvedaja professor Alireza Fazeli Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudist selgitas oma ettekandes, millised on Eesti eelised tulevase tippkeskuse asupaigana. „Meil on pikaajaline hea koostöö veterinaarmeditsiini õpetava Eesti Maaülikooli ja humaanmeditsiini õpetava Tartu Ülikooli vahel, samuti on silmapaistev Eesti riigi digiareng ja ühiskondlik valmisolek selliste teemade käsitlemiseks. „Ühtse tervise käsitluse fookuses on inimese, loomade ja keskkonnatervise omavahelised seosed, aga selle olulisus ei väljendu ainult tervishoius. Nende uuringute mõju ulatub ka keskkonna, põllumajanduse, majanduse, julgeoleku, toiduohutuse ja muude küsimusteni, mõjutades seega iga ühiskonnaliiget,“ sõnas professor Fazeli.

 

Seminaril esinesid ettekannetega ühtse tervise tippkeskuse ettevalmistamises osalevad teadlased Eesti Maaülikoolist, Tartu Ülikoolist, Helsingi Ülikoolist ning Bologna Ülikoolist. Vestlusringis arutlesid lisaks Eesti Maaülikooli rektor Ülle Jaakmale ka Riigikogu liige, Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar, Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni peadirektoraadi asepeadirektor Signe Ratso ja Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi professor Alireza Fazeli.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 2. veebruari 2024 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.