Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kiitis heaks Pärnu jõe teemaplaneeringu lahenduse (2024-02-02 07:02:36)


Valitsus võttis istungil vastu Pärnu jõe teemaplaneeringu, millega soovitakse terviklikult määratleda jõe ja selle kaldaalade edasise arendamise eesmärgid, suunad ja tingimused. Kõigil huvilistel on võimalik teemaplaneeringu protsessis kaasa rääkida 21. veebruaril algava avaliku väljapaneku kaudu.

 

„Pärnu jõgi koos kaldaaladega on pika ajalooga, atraktiivne ja mitmekesiseid arenguvõimalusi pakkuv asustus- ja arenguala. Sellel on üha suurem kasutus populaarse puhkepiirkonnana ja liikumisteena,“ ütles regionaalminister Madis Kallas. „ Samas on see ka kliimamuutuste mõjusid leevendav ja elurikkust toetav rohekoridor, mille puhul on väga oluline terviklik ja tasakaalustatud vaade.“

 

„Teemaplaneering on vajalik, et leppida kokku riigi, kohalike omavalitsuste ja avalikkuse koostöös Pärnu jõe kui kogu piirkonna jaoks tähtsa telje edasised arengusuunad,“ lisas Madis Kallas. „Kõigis planeeringuala kohalikes omavalitsustes on parasjagu käsil üldplaneeringute koostamine, mida teemaplaneeringu lahendus toetab tervikliku Pärnu jõe vee- ja kaldaala käsitluses.“

 

Pärnu maakonna planeeringu teemaplaneering „Pärnu jõe ja kaldaala ruumilise arengu perspektiiv ning seosed mereplaneeringuga“ annab võimaluse vaadelda jõge ning selle kaldaalasid kohalike omavalitsuste üleselt. Selline üldine vaade toetab edasiste ühtsete lahenduste kavandamist ja koostööd.

„Näiteks Pärnu linnavalitsusel ja Tori vallavalitsusel on teemaplaneeringu lahenduse kohaselt võimalik välja arendada ühtne ja sidus jõeäärne puhkealade võrgustik jõe suudmest kuni Sindi raudtee sillani,“ ütles Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi ruumilise planeerimise peaspetsialist Merilin Rosenberg. „Hea ligipääsetavusega, meeldiv ja sidus veeäärne puhkealade võrgustik on kindlasti oluline piirkonna elukeskkonna kvaliteedi tõstmisel. Jõe äärne keskkond laiemalt, koos oma rikkaliku ajaloo, mitmekesise kultuurmaastikuga ning looduskeskkonnaga, annab võimaluse kujundada välja uue atraktiivse turismiareaali, mis Pärnu jõe kaudu on üheks tervikuks seotud,“ lisas Rosenberg.

 

Teemaplaneeringu fookuses on Pärnu jõgi ja selle kaldaalad. Kaasatud on Sauga ja Reiu jõed, Pärnu jõe lähedale jääval suurema veeliiklusega lõigul. Planeeringuala paikneb Pärnu linna ning Tori ja Põhja-Pärnumaa valdade territooriumil ning käsitleb jõge suudmest Kurgjani.

 

Teemaplaneeringuga määratakse jõe ja kaldaala ruumilise arengu suunised ja tingimused nii maalises kui linnalises piirkonnas. Samuti käsitletakse puhkealasid ja puhkemajandust ning liikuvuse ja tehnilise taristuga seonduvat. Lisaks pööratakse planeeringus tähelepanu kliimamuutustele, üleujutus- ja lihkeohule, rohevõrgustikule, väärtuslikele maastikele ning kultuuriväärtustele.

 

Teemaplaneeringuga samaaegselt viidi läbi keskkonnamõju strateegiline hindamine, sh Natura asjakohane hindamine ja asjakohaste mõjude hindamine. Hinnangute kohaselt  planeeringu elluviimisega olulisi negatiivseid mõjusid ei kaasne. Planeeringu koostamisel on arvestatud mõjuhindamiste tulemustega ja planeeringus sisalduvad meetmed olulise ebasoodsa keskkonnamõju vältimiseks ja leevendamiseks.

 

Planeeringu vastu võtmisele järgneb avalik väljapanek, mille jooksul on kõigil võimalik lahendusega tutvuda ja esitada selle kohta ettepanekuid ning arvamusi.  Planeeringulahendusega saab tutvuda Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi veebilehel www.agri.ee/parnu-maakonna-planeeringu-teemaplaneering-parnu-joe-ja-kaldaala-ruumilise-arengu-perspektiiv-ning#planeeringu-vastuvot.

 

Avaliku väljapaneku ajal, mis toimub ajavahemikul 21.02-21.03.2024 on võimalik materjaliga tutvuda ka Pärnu riigimajas, Tori teenuskeskuses ja Vihtra külakeskuses kohapeal.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.