Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Regionaalminister: oleme tuuleparkide planeerimisel omavalitsustele nõu ja jõuga toeks (2024-01-31 10:03:49)


Tuuleparkide kiiremale rajamisele kaasa aitamiseks on ministeerium viimastel aastatel muutnud planeerimisprotsessi kärpides menetlust, luues omavalitsustega paremat kontakti ning neid nõustades ja rahaliselt toetades.

 Riigikontroll auditeeris värskelt planeeringuid, mis on algatatud enne tuuleparkide arenduste kiirendamiseks tehtud seaduste muudatusi ning nende soovituste kohaselt tuleks Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumil muuta tuuleparkide rajamist kiiremaks, lihtsustada omavalitsuste tuuleenergia eriplaneeringute menetlust, toetada neid planeeringute menetlemisel ja lahendada planeerimisega seotud praktilisi küsimusi.

 „Nõustume Riigikontrolli auditi ettepanekutega ning kinnitame, et kõike seda on ministeeriumis viimastel aastatel tehtud ning sellega me ka jätkame,“ kinnitas regionaalminister Madis Kallas. „Küll aga juhime tähelepanu, et auditeeritud planeeringud on oma alguse saanud juba mitme aasta eest ning pärast nende menetlemisega alustamist on ministeeriumis tehtud tööprotsessides mitmeid hoogustavaid muudatusi, mis aitavad kaasa nii planeeringute kiirendamisele kui ka toetavad nõu ja jõuga omavalitsusi praktiliste küsimuste lahendamisel,“ selgitas Madis Kallas.

 Regionaal- ja Põllumajandusministeerium nõustub, et planeeringute menetlemisprotsess peaks olema võimalikult kiire ja sujuv ning kõigile osapooltele ühtviisi arusaadav. „Regionaalminister annab kohalike omavalitsuste tuuleparkide planeeringutele heakskiidu tulenevalt seadusest. Oluline on meeles pidada, et planeering koostatakse selleks, et ehitada tuulepark ja toota elektrit. Seda saab teha ainult siis, kui planeering jääb pärast kehtestamist töösse ega tunnistata kohtus kehtetuks,“ viitas minister. „Selleks peab planeerimisprotsess vastama seadusandlusele, avalikkus peab olema piisavalt kaasatud ning kõik võimalikud kaasnevad mõjud peavad olema hinnatud ja vajadusel leevendatud. Need protsessid võtavad paraku aega,“ ütles regionaalminister.

 „Juba terve aasta on võimalik tuuleparkide planeerimisel kasutada planeerimisseaduse muudatuse järgselt lubatud lühemat menetlust ja eelmise aasta sügisest avasime kohalikele omavalitsustele tänaseks kokku viie miljoni euro suuruse meetme, millest saab taotleda vahendeid nii personali värbamiseks kui uuringuteks. Taotluse rahastamise tingimuseks on, et tegevus peab kaasa aitama tuuleparkide kavandamisele,“ selgitas ministeeriumi ruumilise planeerimise osakonna juhataja Heddy Klasen. Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi algatusel muudetakse ka regulatsioone, mis hõlbustavad elektrivõrkude planeerimist.

 Ministeerium pakub igapäevaselt kohalikele omavalitsustele, konsultantidele, arendajatele ja ekspertidele abi planeerimisseaduse tõlgendamisel. Samuti korraldatakse ministeeriumis seaduse rakendamise praktikate ühtlustamiseks koolitusi, koostatakse juhiseid ja korraldatakse väljasõidu seminare objektidele.

 „Tuuleparkide planeerimise nõustamise tõhustamiseks oleme praeguseks sõlminud kohalike omavalitsustega kokkuleppe, et kohtume regulaarselt iga kuu,“ ütles Klasen. „Ühelt poolt tekib nii kohalikele omavalitsustele formaat kogemuste vahetamiseks. Teisalt osalevad kohtumistel ka kõik tuuleparkide arendamisega seotud ministeeriumid ja asutused, et kohalikke omavalitsusi samas formaadis nõustada ja tõsta teadlikkust praktikas ilmnevatest probleemidest,“ lisas Klasen.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi 31. jaanuar 2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.