Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
HIRLAM muudab ilmaennustused veelgi täpsemaks (2007-07-05 10:13:45)


Iirimaal Corkis toimunud HIRLAMi Nõukogu istungil kirjutas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peadirektori asetäitja Rein Kärner alla EMHI ja HIRLAMi vahelisele koostöölepingule HIRLAM annab võimaluse ehitada üles oma numbriline, senisest täpsem ilmaprognoosikeskkond, pidades silmas just Eesti spetsiifilisi vajadusi.

EMHI peadirektori Jaan Saare sõnul on selline ilmaennustuskeskkond oluliseks täienduseks Euroopa Keskulatusega Ilmaennustuskeskuse prognoosidele. „HIRLAM võimaldab teha lühiajalisi, kuid suurema ruumilise ja ajalise täpsusega ilmaennustusi kasvõi iga kodu kohta
just selle asukoha järgi,“ ütles Saar Eesti oma numbriline ilmaennustuskeskkond on oluline mitte ainult prognooside kvaliteedi seisukohast, vaid ka meteoroloogia kui teaduse kvaliteedi tõstmiseks.

HIRLAM (High Resolution Limited Area Model) on rahvusvaheline konsortsium, mille eesmärgiks on arendada ilmaennustusmudelit liikmesmaade operatiivse ilmaprognoosimise tarbeks. HIRLAM-i raames teevad koostööd Eesti, Hispaania, Hollandi, Iirimaa, Islandi, Norra, Rootsi, Soome, Taani ning osaliselt ka Prantsusmaa meteoroloogiateenistused. Huvi liitumise vastu on üles näidanud ka Läti ja Leedu ilmateenistused.

HIRLAM ilmaennustusrogramm sai alguse 1985. aastal. Eestiga sõlmiti koostööleping esmakordselt 2003. aastal. Viimase koostöölepingu allkirjastamisega loetakse Eesti HIRLAM-i ametlikuks liikmeks, mis avab tee HIRLAMi numbrilise ilmaennustusmudeli kasutuselevõtuks EMHI operatiivses tegevuses. Samuti on HIRLAM-i partnerina EMHI kohustatud osalema rahvusvahelises HIRLAM-i arendusprogrammis.

Täpsem info HIRLAM programmi kohta on kättesaadav aadressilt www.hirlam.org.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, tel 666 0988; 509 0390.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 05.07.07 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.