Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maa-amet: 2023. aasta viimane kvartal möödus kinnisvaraturul rahulikult (2024-01-26 06:33:32)


Maa-amet kaldaerofoto


Maa-ameti andmetel toimus 2023. aasta IV kvartalis 10 162 ostu-müügitehingut koguväärtuses 1,09 miljardit eurot. Tehingute arv oli 7% ja koguväärtus 11% madalam kui aasta tagasi samal ajal. Eelnenud kvartalist püsivad tehingute arv ja koguväärtus samuti madalamal, vastavalt 2% ja 4%. Kinnisvara hinnaindeks langes eelmise kvartaliga võrreldes 5% ning hinnaindeks püsis aasta võrdluses samal tasemel.

 

Aastases võrdluses on hoonestamata maa ja hoonestatud maa tehingute koguväärtus langenud 14% ning korteriomandite koguväärtus vähenes pool protsenti. Võrreldes eelneva kvartaliga langes hoonestamata ja hoonestatud maade tehingute käive vastavalt ligi 4% ja 23%, samas kui korteritega tehtud tehingute koguväärtus kasvas kvartali võrdluses ligi 6%.

 

Enim tehinguid tehakse korteriomanditega, mis moodustavad kõikide ostu-müügitehingute koguarvust 52 protsenti. Hoonestamata maadega tehti 26 protsenti ja hoonestatud maadega 16 protsenti tehingutest. Koguväärtusest moodustavad tehingud korteritega 58 protsenti, hoonestamata maadega 15 protsenti ja hoonestatud maadega 22 protsenti.

 

Korteriomanditega toimus 2023. aasta IV kvartalis kokku 5867 ostu-müügitehingut, millest eluruumide osakaal oli 5310. Võrreldes aasta taguse perioodiga langes eluruumidega toimunud tehingute arv 2% ja võrreldes eelneva kvartaliga langes tehingute arv 2%.

 

2023. aasta IV kvartalis oli Tallinna uue korteri keskmine ruutmeetrihind 4205 €/m2, mis näitab aastast kasvu 16%. Kvartali võrdluses on hind püsinud samal tasemel. Pealinna järelturu korterite keskmine hind oli 2797 €/m2, mis tähendas aastataguse ajaga 3% tõusu. Kvartaalses võrdluses jäi Tallinna järelturu korterite keskmine hinnatase muutumatuks. Välja arvates Tallinna, maksis uue korteri ruutmeeter Eestis keskmiselt 2999 eurot, aastases võrdluses oli kasv 18% ja eelneva kvartaliga võrreldes 3%.

 

Kinnisvara hinnaindeks langes 2023. aasta IV kvartalis 5% võrreldes eelnevaga ning võrdluses eelmise aasta sama kvartaliga püsis hinnaindeks samal tasemel.

 

Jooksvalt on võimalik statistikaga tutvuda kinnisvara hinnastatistika päringukeskkonnas. Detailsemalt saab kuu ja kvartali turuülevaadetega tutvuda Maa-ameti kodulehel.

 

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.